"See on üsna ootuspäraselt korruptiivne rahajagamine ja selle valitsusliidu lepingu üks mitmest häbiplekkidest. Keskerakond võttis päevapealt eelisarendada venekeelset haridust ja sellele kirjutasid alla nii sotsid kui IRL," kommenteeris otsust varem ka haridusministrina töötanud Ligi.

"Mingit ekspertiisi ega programmi selle rahaeralduse taga polnud, see oli reeglipärane pumbamehe hoiak, et lõpuks sain enda kätte kangi ja nüüd vajutan. Aga nii pole seda riiki varem valitsetud. Igaks erandlikuks rahajaotuseks peab olema valmis projekt ja siis seda hinnatakse ausas konkurentsis, kuhu koolid pidanuks saama taotlusi esindada."

"Minu andmetel tõrkusid mitmed vene koolid sellisest pealesurutud poliitilist raha vastu võtmast ja asi lahendati partei liini pidi. Ka praegune aruandlus näitab, et mingit metoodilist tuge polnud pumbameestel ei ministeeriumi ega koolide pool ja sisuliselt ütles selle EPLs välja Integratsiooni Sihtasutus," lisas Ligi.

"Asjas on veel üks räpane külg – eesti keele õppe jutuga tõrjutakse päevakorda tõusnud ja ka venekeelsete poolt aina paremini omaks võetud eestikeelsele õppele üleminekut alates lasteaedadest. Minu jaoks tekkis veendumus selle vajadusest ja võimalikkusest haridusministri ameti lõpus ja ma ei jõudnud seda algatada, aga oleme selle välja käinud, seda on üheselt toetanud inimarengu aruanne ja integratsiooniuuringud."

"Teisiti pole võimalik seda ühiskonda majanduslikult, sotsiaalselt ega poliitiliselt liita ja venelased kaotavad selleta pidevalt. Eesti keele õpetamise jutt on selle summutamiseks ja reedab paanikat, sest kaotades rahvusliku segregatsiooni kaotaks Keskerakond ka kontrolli venekeelsete meelte üle," kommenteeris Ligi.