Rahandusminister Jürgen Ligi üritas maksupettuse teemal ka iroonilist nalja heita, rääkides valitsuse pressikonverentsil, et müügile on saabunud suurem kogus suuremahuliste kütusepaakidega Ameerika autosid, millega on mugav maksuvabalt kütust üle piiri tuua. Ligi sõnul on neid autosid siiski kasutatud illegaalselt ja tekitatud riigile miljoneid eurosid kahju.

„Selle piiriületamise tulemus on maksupettus,“ ütles Ligi. „Me hindame seda kahju 5,8 miljonile eurole ja arvame, et umbes umbes tuhande autoga ületatakse piiri sagedamini kui üle päeva.“ Koguseliselt hindab riik, et üle piiri toimetatakse aastas umbes 12 miljonit liitrit kütust, mille pealt jäävad maksud maksmata.

Ligi sõnul hakkab riik salakütuse veole rangelt reageerima. „Meil on erinevaid meetmeid juba kokku lepitud, seaduse muudatused ja konkreetse seaduse rakendamine, mis keelab autopaagist kütuse müümise,“ kõneles ta.

„Eile veel kuulsin, kuidas heidetakse ametnikele ette suva, et nemad otsustavad, kes kuhu sõidavad ja mis otstarbel,“ kõneles Ligi täna pressikonverentsil. „Me oleme antud juhul suhteliselt leebed. Hinnatakse aspekte, mis on seaduses kirjas, kas tegemist on ärilise eesmärgiga või mitte.“

Ka need kaebekirjad, et oma tarbeks peaks lubama viina-suitsu üle piiri vedada näiteks pulmade tarbeks ei ole ministri sõnul tõsiseltvõetavad. „See ei oleks aus, meil ei ole sellist eesmärki ei suitsu, viina ega kütuse puhul.“

Ligi sõnul hinnatakse, kas tegemist on ettevõtja või reisijaga, mil viisil kaupa tuuakse, kas autol on standardpaak ja hinnatakse ka inimese senist maksukäitumist. „Praegu kannatavad kindlasti selle seaduse jõulise rakendamise tulemusena tavareisijad, nendest on meil kindlasti kahju, sest nad peavad piiril kauem aega veetma,“ ütles Ligi.