"Foorumis" lähevad teinekord ikka arutelud tuliseks, kuid eile olid Ligi ja EKRE esindaja Martin Helme silmatorkavalt intensiivselt, aga sealjuures mitte eriti vihaselt üksteise kõri kallal. Sealjuures ei saa öelda, et Andres Ammas (Vabaerakond) ja Sven Sester (IRL) oleksid sõnast vastu hakkamata loobunud.

Näiteid Jürgen Ligi hoogsast esitusest:

Helme: Andke andeks, see 5 protsenti õpetajate palgatõusu, millest räägitakse, kaob küll päris kiiresti ära, nii kütusekulu - 
Ligi: Kus räägitakse 5 protsendist palgatõusust, kes rääkis? Mina ei küll ole rääkinud.
Helme: Kuueprotsendilisest?
Ligi: Keegi ei ole numbreid nimetanud
Helme: On ikka nimetatud...see kaob ära ju kütuse hinna tõusu tagajärjel. Mis toob kaasa kõikide teiste hindade tõusu -
Ligi: Õpetajad kulutavad 5 protsenti bensiini peale? Fenomenaalne...
Helme: Jääb ära ka üks kord aastas toimuv spaakäik, sest see on ka kallimaks läinud.

Aasimist ei pidanud paljuks ka teised saatekülalised: "Kui isegi
kolleeg Jürgen ei leia häid vabandusi neile katteallikatele, kust meie need selgitused peaks siis leidma," küsis Andres Ammas.

Jürgen Ligile jäi korduvalt hammaste vahele EKRE valimiseelne lubadus vähendada käibemaksu kümnele protsendile.

Ligi: Mind häiris, kui valimiskampaania ajal vana Helme raius 10protsendilist käibemaksu. Selline kamakas lubatakse eelarvest välja, ebaseaduslikult... Selles mõttes pole maksupoliitikast EKREga üldse mõtet rääkida!

Helme: Esiteks oleme me suveräänne riik ja ise otsustame, kuidas me teeme-
Ligi: Eksole… Euroopa Liidus - 

Helme: Kui me juba hakkame meenutama, mis räägiti enne valimisi, siis kus ütles välja ükskõik milline praegune koalitsioonerakond, et tõstetakse kütuseaktsiisi, tõstetakse käibemaksu ja kaotatakse ära käibemaksuerisused?

Ligi: Mina olen öelnud seda erinevates kohtades, ma olen isegi loengut pidanud sel teemal, avalikku loengut!

Martin Helme jätkas sõnavõttu ja ütles, et avalikkus protesteerib selle vastu, et talle valetatakse. Helme: Lubati ühte ja nüüd tehakse midagi muud. See on üks osa probleemist. Teine asi, kui me räägime OECD-st, siis nad selgelt viitasid, et Eestis on liiga kerge maksutase just tarbimisel, selgelt viidati sellele, absoluutselt selgelt -

Ligi: See on küll huvitav uudis!

Helme: Kolmas asi on see, et kui meil on majanduskasv vaevalised 2 protsenti, siis me ei saa rääkida, et meil on maksusüsteem, mis soodustab ettevõtlust. Praktiliselt ei leia ühtegi ettevõtjat, kes ütleks et praegu planeeritav maksumuudatuste süsteem neile meeldiks. Me ei näe eriti palju neid ettevõtteid, kes ütleks, et see sotsiaalmaksu langetamine neid väga aitaks, sest ma meenutaksin, et viimase paari aasta jooksul on näiteks töötukindlustusmaks suuremas ulatuses langenud kui see 1 protsent ja see ei ole oluliselt midagi muutnud nii et selles mõttes

Ligi: Lume sulamine ka ei muutnud midagi ja majanduskasv on ikka tõusnud!

Helme: Kus see majanduskasv on, kus see plaan on, ma küsiks samamoodi nagu Kaja Kallas, et kus on siis see Reformierakonnna plaan majanduskasvuks? Kui me selle 2 protsendi peale virelema jääme, siis see auk eelarves kasvab iga aastal suuremaks!

Ligi: Reformierakonna plaan on laiemalt soodus ettevõtluskeskkond, täna läks üks selline eelnõu, mis oli enne ette valmistatud väikeettevõtete raamatupidamise lihtsustamiseks läks menetlusse ja maksusüsteem tuleb kallutada nii, et tööjõumaksukoormus oleks alla euroopa liidu keskmise – väga lühikesed sammud, aga seda tuleb teha. See, et meil aktsiis tõuseb, see on väga ebameeldiv, mina ei ole sellist ettepanekut teinud, aga tarbimise maksustamise eelistamine investeeringute ja töökohtade maksustamisele on elementaarne põhimõte mis annab parima majanduskasvu, see on nii lihtne tõde, kui sa räägid valetamisest, siis vaata peeglisse. Kümneprotsendise käibemaksu jutt oli teie lubadus. Te ütlesite, et see maksab neli miljardit, neli koma neli - 

Saatejuht Andres Kuusk: Vana lugu..

Ligi: Ei, see ei ole vana lugu, me rääkisime praegu, et keegi oli jätnud midagi ütlemata, esiteks teie lubadus oli otsene vale, teiseks, meie oleme alati kõvema või nõrgema häälega öelnud, et me pahede maksustamist eelistame.

Helme: aga see neli miljardit ongi see sama raha, millest praegu räägitakse ühe protsendi puhul, see oleks see raha, mis jääb inimestele kätte - 

Ligi: Neli miljardit, kulla mees, sul on suurusjärgud nässus, sa ei - 

Helme: See ei ole neli miljardit!

Ligi: Seda sa rääkisid ise siin saates, et neli koma neli miljardit… see oli see kümneprotsendine, mida ei ole võimalik teha, sest Euroopa Liit ei luba, see oli enne teada.

Veidi aja pärast segas Ligi vahele juba Andres Ammasele, kes ütles, et varem pole ükski koalitsioon omavahel hakanud kaklema juba esimestest päevadest 

Ligi: Sellega olen nõus - 

Ammas: Millest see tuleb, ma ei tea. Olen kuulnud sellisest terminist nagu poliitiline kuulmine – paralleel muusikalise kuulmisega. Reformierakonnal on see olnud päris hea, aga nüüd oleks nagu elevant kõrva peale astunud.

Ligi: Reformierakond ei ole see, kes on tülitsenud. Reformierakond on täitnud kokkulepet - 
Ammas: Kas asi on lihtsalt selles, Reformierakond saab praegu avalikkuse käest sarjata kõige selle arrogantsi, väidetava kõrkuse eest, mis aastakümnete jooksul on olnud, kuhjunud - 

Ligi: Aastasadade...

Ammas: Võib-olla ka aastasadade, olemuslikult pesitseb paljudes teis ilmselt kusagil väga sügaval… või on siis nüüd asi ikkagi neis konkreetsetes lubadustes, konkreetsetes katteallikate otsingus, seda on raske öelda. Ilmselt on siin mõlemat.

Andres Ammas soovitas valitsusel üle vaadata, kas riik toimib ikka efektiivselt, kas kõikjal riigisektoris töötab ikka selline hulk inimesi nagu vaja, või rohkem, Ligi ja Sester kinnitasid, et nii valitsus teebki teevadki.

Sester: Uus riigihaldusminister on saanud kabinetis kokkuleppe, et lähikuudel teeb intensiivselt tööd kõigi valdkondade ministritega, see on selge sõnum ka ühiskonnas, et kui tahame öelda ühiskonnale, et olge efektiivsed, peab ka ise olema.

Ammas: Teil on selles osas üks hea partner, keda seni olete tõrjunud või vähemalt kellesse olete minu meelest irooniliselt suhtunud

Ligi (hämmastunult): Kes see on?

Ammas: Riigikontroll!

Ligi: Ah riigikontroll, ma mõtlesin, et sa ennast pakud.

Saatejuhi küsimuse peale, kui kaua koalitsioonipartnerid üksteist taluvad, vastas haridusminister: "Noh, kui opositsioonist vaatavad vastu need, kes vaatavad, siis tegelikult tuleb ikka taluda…"'

Hiljem küsis Kuusk Ligilt, mis alternatiivid katteallikateks on. "Kui tahetakse tõsta lastetoetusi, sotsiaalmaksu langetamisest Reformierakond ei loobu, siis tuleks vahetada koalitsiooni, aga nagu Ligi ütles, talle vaatavad sealt mingisugused näod vastu."

"Ma ei öelnud näod... ma ei rääkinud nägudest, ma rääkisin nähtustest," ütles Ligi vastas seisvate opositsiooni esindajate poole viibates. "Vabaerakonnast ma ei tea, aga Keskerakond ja EKRE ei ole kindlasti need, keda me tahaks näha Eestit esindamas," leidis Ligi.

Martin Helme ei jäänud vastust võlgu: "Ma võin omalt poolt öelda, et meie meelest kõikide Eesti probleemide üks lahenduse võti on see, kui Reformierakond mõnda aega opositsioonis istub."

"Kohustuslikud armastusväärsused on nüüd vahetatud," nentis Kuusk.

Ligi jätkas, kiites Helmet nelja lapse eest. "See on väga tubli, et sa oled lapsi muretsenud, kui sa maksunduses ka viid ennast kurssi teemadega, siis sa võid olla väga kasulik."

Helme vastas, et mitte ainult laste vähesusest tingitud tööjõu vähene pealetulek pole Eestis probleem, vaid et juba olemasolev tööjõud läheb ära.
"Õnneks see nüüd on pidurdunud, aga ma olen selle pärast väga õnnetu," vastas Ligi.

Seepeale soovitas saatejuht siiski maksujutu juurde jääda.

Jürgen Ligi viskas taas kivi EKRE kapsaaeda, öeldes: "Ei saa väga tõsiselt võta selliseid aafrikalikke väljaastumisi, kus räägitakse hinnatõusust nagu mingisugusest peamisest murest Eestis."

Helme vastas, et peamine mure on siiski Eesti konkurentsivõime kahanemine, mille tagajärjeks on töökohtade kahanemine, palgakasvu peatumine. "See on see mure, et kuskilt ei paista seda majanduskasvu, majanduse olukorra paranemist nende maksutõstmiste tagajärjel."

Martin Helme ja Jürgen Ligi omavahelisest tormilisest dialoogist sõna saamise lootuse kaotanud Sven Sester iroonitses: "Teil on hea debatt, ma vahepeal käin ära ja tulen tagasi." See aga saate väljakujunenud tooni oluliselt ei muutnud.

Vastuväitena Ligile, kes ütles, et laenud najal riigi majandust ei elavdata, tõi Helme näited eelmise ja üle-eelmise sajandi Jaapanist. „Ütle need aastatuhanded uuesti…“ segas Ligi taas vahele.

"Mine vaata Vikipeediast," ei jäänud Helme vastust võlgu.

Ammas haaras ajaloodebatist kinni: "Mind paneb imestama, Jürgen, sinu ajalookäsitlus, kolleeg Helme Jaapani-näiteid tundusid sulle liiga vanast ajast pärinevat ja mitte asjakohased, samas maamaks, mida sa tuliselt pooldad, on ka olemuselt 19. sajandi maks, miks praegu sa seda Eestis ülistad, seda võiks rakendada ainult söötis maade korral?"

Ligi: "Appi-appi-appi see oli nüüd küll kummaline, kingad olid muide veel varem ja ma ikka panin nad jalga! Aga Jaapani fenomen.... Lihtsalt on teatud arenguetapid, kus on tõesti raha pealetulek võib tuua väga suure arenguhüppe, näiteks siis kui puudub kinnisvara, USA oli selline, Metsiku Lääne ajal, paned raudteed käima, võtad uusi maardlaid kasutusele, Jaapanis on sama lugu. Aga kui sa sellise etteheite tõid, siis mõtle käimasolevale Jaapani majandusele -  20 aastat nullkasvuga, sest laenukoormus on kõris--

Sester: Tulen maamaksu juurde - 

Lligi: Jah, lähme Jaapanist ära...

Ja nagu saate üldine rütm aimata lasi, jäi ka viimane sõna haridusministrile, kel siiski jutt lõpetamata jäi.