Ligi sõnul on peaminister olnud eetikakoodeksi toetaja, aga mitte selle koostamisel aktiivne osaline. „Mina olen,“ jätkes ta. „Me arutame neid asju ja uus tekst tuleb.“

„Ise ma ei ole suur eetikakoodeksi toetaja,“ lausus Ligi ja selgitas: „Enda tagasiastumise vilju ma söön siiamaani halvas mõttes. Ma oleks pidanud minema mitme inimesega kohtusse ja ma ei teinud seda. Oleksin pidanud minema kohtusse ka ajakirjandusega.“

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi astus parlamendiliikme kohalt tagasi 2002. aastal, kuna tema poeg jäi Stockmanni kaubamajas vargusega vahele.

„Liberaalina ma ütlen, et tagasiastumist ei saa reguleerida eetikakoodeksiga, see peab tulema inimese seest,“ rääkis Ligi. „Kas riigikogu eetikakoodeks saab sellist asja mulle ette öelda? Kirjutatud reeglid on sellises olukorras sund.“

Ka ei saa Ligi sõnul olla eetikakoodeksis sees väiteid, et riigikogu liige peab olema erapooletu. „Erakondlikus tegevuses olla erapooletu?“ küsis ta.

Ligi sõnul otsib ta võimalust, et eetikakoodeksile mitte alla kirjutada. „Asi on ikkagi liikumas selle poole, et eetikakoodeks tuleb ja minu kogemus jääb kõrvale,“ nentis Ligi.

Ansip ja Reinsalu pooldavad koodeksit

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul on üks asi reeglite paikapanek, teine asi on menetluskord.

„Ma tahaks väljendada kindlust, et eetikakoodeksi väljatöötamine on mõistlik suund,“ kõneles Reinsalu. „See mis puudutab parlamendist väljaviskamist, siis see on seotud karistusseadustikuga ja ei ole eetikakoodeksi reguleerida.“

Peaminister Andrus Ansip ei jaga enda sõnul seda mõtet, et Reformierakonnas ei julge inimesed oma arvamust välja öelda.

„Ma ei arva ka, et riigikogu eetikakoodeksi väljatöötamine oleks prügikasti visatud,“ sõnas valitsusjuht. „Pean selle väljatöötamist vajalikuks.“ Riigikogu eetikakoodeksi tegemisel soovitas ta eeskuju võtta prokuröride eetikakoodeksist.

„Esimene variant ei ole viimane variant, selle väljatöötajad on võtnud kohustuse sellega edasi töötada,“ ütles valitsusjuht.

Ansip tunnustas erakonnakaaslast Kaja Kallast, et ta on olnud eetikakoodeksi väljatöötamise initsiaatoriks, kuid Ansipi sõnul on ülekohtune mitte märgata teis eetikakoodeksi väljatöötajaid.