TTÜ kuratoorium kogunes täna istungile, kuid jättis koosoleku pooleli, kui ei jõudnud kokkuleppele Jaak Aaviksoo rektoriks ega rektori kohusetäitja määramise osas.

Ülikooli senise kuratooriumi kinnitas valitsus möödunud aasta detsembris viieks aastaks ning 11 liikmest viis nimetas haridus- ja teadusminister, nendest neli, kuratooriumi esimees Sandor Liive, Toomas Luman, Anneli Heinsoo ja Robert Kitt, esitasid täna ministrile tagasiastumisavalduse.

Jürgen Ligi pole enda sõnul kindel, kas ta nõustub kõigi tagasiastumisavalduse esitanud kuratooriumi liikmete avaldust vastu võtma. "Praegused liikmed on olukorra kujunemisse panustanud siiski sedavõrd erinevalt, et ma isiklikult ei välista neist kõigi jätkamist," lausus Ligi.

Kuivõrd tagasiastumisavalduse esitasid täna haridus- ja teadusministri nimetatud kuratooriumi liikmed, siis peab Jürgen Ligi leidma uued kandidaadid nende asemele, kelle tagasiastumisavalduse ta vastu võtab. "Omalt poolt püüan tegutseda kiiresti," kommenteeris minister.

"Tehnikaülikool nagu kogu kõrgharidus- ja teadusasutuste võrgustik vajavad ümberkorraldusi konsolideerumise suunas ja selle tulemus sõltub juhtide tugevusest," lisas Ligi.

TTÜ kuratoorium valis Aaviksoo ülikooli uueks rektoriks 22. mail häältega 8-3. Seejärel selgus, et neid, kes enda sõnul Aaviksoo valimise vastu hääletasid, oli hoopis neli. TTÜ otsustas rektori valimise hääletussedelid Eesti kohtuekspertiisi instituuti ekspertiisi saata, kuid tulemused vaidlustanud kuratooriumi liikmed keeldusid sõrmejälgi andmast.

16. juunil kogunes TTÜ nõukogu, et otsustada, kas vetostada kuratooriumi otsus valida rektoriks Jaak Aaviksoo, kuid see ei läinud läbi. Vetostamiseks oleks vaja olnud 28 poolthäält, kuid kokku tuli 25 poolt- ja 14 vastuhäält.

22. juunil esitas neli TTÜ professorit ja töötajat Harju maakohtule hagi, et kohus otsustaks Jaak Aaviksoo rektoriks valimise tühisuse üle. Esimese astme kohus on keeldunud asja menetlusse võtmast ja hagejate esindaja vandeadvokaadi Piret Blankini sõnul jätkub kohtu pädevuse kindlakstegemine järgmistes kohtuastmetes.

TTÜ praeguse rektori, professor Andres Keevalliku volitused kehtivad 1. septembrini.