"See siin on esimene kord, kus üks poliitik ütleb TTÜ kuratooriumile ette, keda (ei) tohiks rektoriks valida. Pean seepärast selgitama valitsuse otsuse lähtekohad," viitas Ligi oma Facebooki seinal Eesti Päevalehes avaldatud Ossinovski sõnadele ja vastas ühtlasi küsimusele, mida pole pidanud seni vajalikuks ajakirjanikele kommenteerida.

"Valitsuse rõhuv enamus jäi nimelt seisukohale, et poliitiline sekkumine ülikooli asjadesse oleks just see, kui teeksime mingi avalduse, mis kõlaks ülesandena kuratooriumile. Nagu rõhutas ka õiguskantsler on valitsuse pädevus, määrata liikmete vähemus, üheselt ja lõplikult kirjas seaduses, ülikooli sõltumatus aga põhiseaduses," kirjutas Ligi.

"Ühtlasi on tava, et haridusminister, mitte koalitsiooninõukogu või parteikontorid (mida kahjuks ka nimetati), esitavad liikmekandidaadid. Nii sai omal ajal toimetada ka pildil olev haridusminister (Jevgeni Ossinovski - toim.) ise. Kinnitan, et mina ei küsinud nimede pakkumisel arvamust üheltki erakonnakaaslaselt," kinnitas Ligi.

Ei uurinud meelsust

"Ka ei ole ma nimekirja esitajana ühegi liikme rektorieelistust uurinud. Kust teab seda eksharidusminister?" küsis Ligi. "Valitsuse jaoks ei jagunegi kuratoorium kellegi pooldajateks ja vastasteks, vaid koosneb lihtsalt ühiskonnas tunnustatud, haridusalase kire ja iseseisva otsustusvõimega kodanikest."

Ligi sõnul ei maksa kuratooriumiliikmete vahetamisest otsida soovi TTÜ rektori valimise protsessi kuidagimoodi suunata. "Kui etteheide valitsusele on siin, et vabastati üks praeguse rektorikandidaadi vastane, kas siis ainult Aaviksoo pooldajate vabastamine olnuks poliitiline mittesekkumine? Isikuvalimiste salajasuse rikkumise kahetsusväärse tõsiasja tõttu teame, et vabastasime (võib-olla, sest tõestamise võimalusest keelduti) ühe tema vastase, ent ka (vähemalt!) kaks tema pooldajat. Sellega ei läinud suhe kandidaadi jaoks paremaks," selgitas minister.

"Aga, nagu öeldud, ei olnud Aaviksoo poolt või vastu olek vabastamine kriteerium, vaid see, kui palju keegi valitsuse määratutest konflikti ja sassi läinud protseduuridega seondus ning sellega edaspidi töörahu taastumist võis raskendada," kinnitas Ligi.

"Seejures ei ole mingit põhjust muljeks, nagu oleksid just Jevgeni Ossinovski valitud ja valitsuse määratud liikmed kokkuvõttes rohkem välja vahetamist väärinud kui teiste määratud enamus, ent viimast valitsus vahetada ei saa. Töörahu nüüd siiski ülikoolile!"