Jürgen Ligi kohtus eile Reykjavikis Islandi presidendi, peaministri, välisministri ning parlamendi väliskomisjoniga. Eesti, Läti, Leedu ja Islandi välisministrid allkirjastasid ka ühisdeklaratsiooni, milles taaskinnitati riikide häid suhteid ja koostööle pühendumist.

Balti riikide välisministrid kutsus Reykjaviki Islandi kolleeg Lilja Alfreðsdóttir, et üheskoos tähistada 25 aasta möödumist Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse taastamisest ning diplomaatiliste suhete sõlmimisest Islandiga.

„Oleme väga tänulikud Islandile vapruse eest olla 1991. aastal esimene riik, kes tunnustab kolme väikeriigi püüdlusi taastada oma koht vabade riikide seas. Island oli jäälõhkuja, kelle kiiluvees oli järgmistel oluliselt lihtsam kaasa tulla,“ märkis Ligi kohtumisel kolleegidega. „Väikerahva vabadust ei maksa enesestmõistetavana võtta, sest mitte kôik teised seda ei tee,“ lisas Ligi.

Töölõunal peaministriga arutasid välisministrid regiooni julgeolekuolukorda, rändekriisi, olukorda Süürias ning Venemaa agressiooni Ukrainas. Ministrid kinnitasid Krimmi annekteerimise mittetunnustamise olulisust.

Välisminister Ligi osales Läti, Leedu ja Islandi kolleegiga arutelul Põhja-Balti koostöö tuleviku teemal Põhjamaade majas. Arutelu korraldas Island Läänemeremaade Nõukogu eesistujana.