“Meile tulid vanemad soome rahvusest isikud, kes tahtsid jõulude puhul anda väikese kontserdi ning jagada lastele kommi,” rääkis Toila lasteaia Naerumeri juhataja Aili Saarne.

Kuna tegemist oli eakate inimestega, siis ei pidanud lasteaiaõpetajad paljuks neid laulda lubada, lisaks sellele pakkusid külalised lastele kommi ning tõid kingituseks villaseid sokke. Lisaks sellele toodi lasteaeda virn raamatuid, mida õpetajad lastele jagada ei lubanud. Koos kommide ja sokkidega jagati lastele aga ka jõulukaarte ning õhemaid brošüüre. “Sel hetkel oleks olnud külaliste ärasaatmine juba ebaviisakas,” põhjendas juhataja, miks raamatukesed laste kätte sattusid.

“Õnneks on lapsed sellises vanuses, et nad ei saanud aru, mida külalised rääkisid ja mis raamatukesed need on."

Jõhvi gümnaasiumi õppealajuhataja Ain Iro sõnul külastas eelmise aasta viimasel koolipäeval kooli ühe rahvusvahelise organisatsiooni esindaja, kes soovis kinkida raamatu “Uus testament” nendele õpilastele, kes seda soovivad.

“Kõhklesin pikalt, kuid kõik asjassepuutuvad selgitused ära kuulanud, otsustasin seda siiski lubada, sest heade jõulude soovimine ja kingituste tegemine ei ole midagi tavatut ning igaühel on alati õigus kingitusi vastu võtta või nendest keelduda,” rääkis ta.

Jõhvi gümnaasiumi hoolekogu juht Kalle Pirk tunnistas, et ei ole usuteemalise kirjanduse jagamisega koolis kursis, kuid kindlasti tõstatatakse see teema järgmisel hoolekogu istungil. Usukirjanduse jagamine pole varem hoolekogus jutuks olnud, küll aga oli juhus, kus hoolekogu pidi võtma seisukoha valimispropaganda kohta. “Usun, et igasuguse propaganda, on see siis valimis- või usuteemaline, koht ei ole koolis,” ütles ta.