Linde ja Raid kuuluvad OSCE PA vaatlejate 47-liikmelisse delegatsiooni, millega kohapeal liitub veel ligi 200 lühiajalist vaatlejat OSCE osalejamaadest, et jälgida hääletusprotseduure valimiste päeval.

Raid ja Linde vaatlevad valimisi pealinn Skopjest paari autosõidutunni kaugusel asuvas Prilepi linnakeses.

Enne vaatlejate siirdumist erinevatesse regioonidesse valimiste päeval osaletakse eelneval kahel päeval Skopjes arvukatel informatiivsetel kohtumistel poliitiliste kandidaatide, valitsusväliste organisatsioonide, meedia esindajate ja rahvusvaheliste ekspertidega.

“Valimiste vaatlemisel on oluline roll avatud ja läbipaistva valimisprotsessi tagamisel,” ütles OSCE PA Eesti delegatsiooni juht Linde enne ärasõitu. “Olles ise parlamendiliikmena läbi teinud samasuguse valimiste protsessi, on meil unikaalne võimalus selles kontekstis anda rahvusvahelisele vaatlejate missioonile lisaväärtust oma kogemuste ja tähelepanekute kaudu.”

Vaatlejate missiooni juht on OSCE PA eriesindaja Kagu-Euroopa küsimustes Roberto Battelli (Sloveenia).

OSCE PA Eesti delegatsiooni liikmele Juku-Kalle Raidile on see esmakordne taoline missioon. Meie vaatlejad teevad ka koostööd Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liikmete ning OSCE/ODIHRi pikaajaliste vaatlejatega.

Vaatlejatena saabuvad parlamendiliikmed aitavad kujundada OSCE hinnangut selle kohta, kas toimuvad valimised olid õiglased ja kas riik on täitnud 1990. aasta Kopenhaageni inimdimensiooni konverentsi lõppdokumendis sätestatud vabade valimiste korraldamise kohustust.