Igatahes on omavalitsusjuhtide sissetulekut hea mõtlemisaine pühapäevasteks valimisteks valmistuvale Eestimaale. Kui palju läheb teile maksma teie linnapea või vallavanem. Kas ta on oma hinda väärt? Kui palju tema isiklikuks heaoluks kulub maksumaksja raha võrreldes tema teistes omavalitsustes töötavate kolleegidega?

Elu (ja edetabel) tuletab taas kord meelde asjasthuvitatule ammu teada tõsiasja, et juhi sissetulek ei ole tingimata mingi pidi proportsioonis omavalitsuse suuruse, vastutuse hulga ega isegi isiku populaarsusega. Tallinna meer Edgar Savisaar näiteks on tabelis alles kuuendal kohal, temast rohkem teenib isegi erakonnakaaslane Mart Viisitamm Pärnust.

Juba tükk aega on omavalitsuse seas olnud omamoodi müsteeriumiks aga Saue linn, mille linnapea Orm Valtson troonib edetabelis kolmandal kohal, saades peale Riigikogu palkasid ületava palga ka veel Eesti kõige kõvemaid lisatasusid. Naabruses paikneva Saue valla vallavanem Mati Tartu saab aga hakkama üle kolmandiku väiksema palga ning kolm korda väiksemate lisatasudega.

Mõtlemisainet valijatele pakub tabel seega tublisti. Samas näitavad esimesed protestihääled Keilast, et ka antud andmeid tuleb lugeda teatud terve kriitikaga allika suhtes. Statistika on hea abivahend, kuid teinekord kallutab elu näiteks vanemapuhkuste näol statistikat ka ebaõiglases suunas.

Tervikuna on aga hea teada, kes kui palju maksab. See, kes oma hinda väärt on, on pühapäeval juba valija otsustada.