Eesti keskkonnaühenduste koda otsustas nimelt, et Parts saab tiitli keskkonnakirves 2010 ettepaneku eest jätkata põlevkivi kaevandamist suures mahus ka tulevikus.

„Auhinnatud“ Parts ütles vastuseks, et on kirve eest väga tänulik. „Loodan, et see on piisavalt terav, et jätkuvalt seista Eesti rahvuslike huvide eest,“ nentis minister.

„Mis puutub põlevkivisse, siis seda tuleb kasutada nii keskkonnasäästlikult ja puhtalt kui vähegi võimalik. See, et Eesti rahval tuleb põlevkivi veel aastakümneid kasutada, on meie õnn, mitte õnnetus. Põlevkivi tähendab energiajulgeolekut ja garantiid, et meil on elekter. Põlevkivi tähendab, et meil on taskukohase hinnaga elektrit, aga ka töökohti ning tehnoloogiaekspordi võimalusi,“ kommenteeris Parts.

Minister juhtis tähelepanu sellele, et kõik inimesed tarbivad Eestis igapäevaselt elektrit ja naftatooteid. „On küüniline ja silmakirjalik öelda, et nende tootmine siin on väga paha, las seda teevad teised kusagil mujal, meie ainult tarbime ja sõltume teistest ning sööme mahetoitu. Tegeleda tuleb hoopis sellega, et energiat kasutataks säästlikumalt. Selleks rahastab riik praegu ulatuslikult nii korterelamute kui ka avalike hoonete kordategemist,“ selgitas Parts.

„Põlevkivi osas on jätkuvalt palju väärarusaamu ja valesid. Aga loodetavasti aitab ka see kirves kui mitte väärarusaamade lageraiet, siis vähemalt harvendust teha. Pigem aga oleksin tahtnud saada kirvest inimestele ebaõiglaselt suurte taastuvenergiatasude lühemaks raiumiseks,“ lausus Parts.