"Austan väga oma Leedu partnereid, meil on olnud nõudlik koostöö erinevate projektide osas. Kahju et see pikk telefonivestlus Wall Street Journali ajakirjanikuga ja sellele järgnenud blogisissekanne keerati selliseks kurjaks seisukohaks," ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Delfile.

"Sõna, mis ei olnud diplomaatiliselt kohane, tuleb vaadata läbi huumoriprisma. Rail Balticuga seotud viimase kahe aasta arengud tekitavad küsimuse, kas see siis on Balti riikide ühine projekt," selgitas Parts et kahetunnine vestlus keerleski Rail Balticu probleemide ümber.

"Sõna ja see tulemus on ebameeldivad ka mulle," nentis ta.

Kas kavas on vabandust paluda? „Jah, ma suhtlen kindlasti oma Leedu kolleegiga. Kindlasti räägime selle selgeks.“

Partsi sõnul on tegu tööõnnetusega, kuid ta ei usu, et see Rail Balticu projektile veelgi suuremaid takistusi kaasa toob.

Minister ütles, et on sel teemal suhelnud ka peaminister Ansipiga, kes oli tema sõnul murelik. „Ta palus et ma Leedu kolleegiga olukorra ära klaariks,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Ebaõnnestunud sõna ebaõnnestunud tõlge

Parts avaldas ajalehes Wall Street Journal pahameelt Leedu uue valitsuse otsuse vastu asuda Rail Balticu projekti uuesti üle vaatama, nimetades Leedu valitsusliikmeid jobudeks. "Leedu valitsuses istuvad jobud," ütles Parts. "Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudtee lobitööst. Leedu valitsus raiskab lihtsalt projektiga alustamiseks aega."

Parts kasutas intervjuus eestikeelset sõna "jobud", mis algselt oli Wall Street Journalis tõlgitud inglise keelde kui "idiots", ent praeguseks kui "fools". 

Leedu valitsus tegi laupäeva õhtul avalduse, milles teatas, et Eesti majandusministri Juhan Partsi poolt ajalehes Wall Street Journal tehtud haruldaselt jõuline avaldus Leedu valitsusliikmete pihta rikub elementaarseid diplomaatilisi tavasid, on laimav ning sunnib nõudma selgitusi Eesti suursaadikult Leedus.

Valitsuse teatel on maailma maineka majandusväljaande veebilehel Partsile omistatud sõnad "vastuolus elementaarsete diplomaatiliste tavadega, näitavad austuse puudumist naabrite suhtes ning laimavad". Seetõttu tegi Leedu peaminister Algirdas Butkevičius välisminister Linas Linkevičiusele ülesandeks kutsuda Eesti suursaadik Leedus olukorda selgitama.