"Töötades Teleraadiokomitee Info- ja Arvutuskeskuses tegelesin statistiliste andmetöötlusprogrammidega. Andruse ettepanekul liitusin auditooriumi uuringute osakonnaga ning alates 1984. aastast hakkasin tema juhendamisel tegelema avaliku arvamuse küsitlustega. Õppisin Andruse käest väga palju. Töötasime temaga mitu aastat ühes kabinetis, käisime koos töölähetustel (korra isegi Moskvas), andsime ühingu Teadus egiidi all koos välja ka ühe brošüüri avalikust arvamusest ja massikommunikatsioonist," sõnab Kivirähk.

"Aastal 1988 läksid meie teed lahku – mina siirdusin Mainorisse ning hakkasin seal avalikku arvamust uurima – Rahvarinde loomisel tekkis selliste uuringute järele esimest korda tõepoolest praktiline vajadus. 1990 sündis sellest tänini Eesti uuringuturgu domineeriv firma Emor. Andrus aga lõi oma uuringufirma Saar Poll. Seega olime esimestel taasiseseisvumisejärgsetel aastatel peamised konkurendid avaliku arvamuse uuringute läbiviimise alal. Ja nagu ikka, kipuvad suhted mentori ja tema varjust iseseisvana esile pürgiva õpilase vahel mõnikord ka pingeliseks."

"Seevastu, kui ma 1995. aastal Emorist lahkusin ja asusin juhtima valitsuse pressibürood, sai firmast Saar Poll mitmeks aastaks pressibüroo peamine partner igakuiste arvamusküsitluste läbiviimisel.

Sellele järgnes taas pikk periood konkurentidena: aastatel 1998–2002 töötasin Turu-uuringute AS-is, 2003–2006 Uuringukeskuses Faktum. Tellimuste saamiseks tuli ikka ja jälle mõõtu võtta Saar Polliga, mis Andrus Saare juhtimisel oli üks olulisemaid ja kardetavamaid konkurente kvaliteetse uuringutöö pakkumisel," nendib Kivirähk.

Saar seadis esikohale uuringud, mitte kasumi

"Kui asusin tööle Rahvusvahelisse Kaitseuuringute Keskusesse, järgnes taas koostöö-periood. Andrus oli inimene, kelle käest uuringute tellimine oli alati kindla peale minek. Tegime koos mitmeid küsitlusi ja kvalitatiivuuringuid riigikaitse teemadel."

"Andrus Saarel oli ulatuslik rahvusvaheline suhetevõrgustik – nii endise NSVL aladel (Teleraadiokomitee IAK oli muide üks arvestavamaid sotsioloogilise analüüsi keskusi endises NSVL-s, kus käisid oma uuringuandmeid töötlemas paljud tuntud sotsioloogid Leningradist kuni Novosibirskini) kui ka väljaspool. Nii on Andrus Saar olnud näiteks osaline esimeste Eurobaromeetri uuringute läbiviimisel Eestis ning viinud siin läbi maailma ja Euroopa väärtusuuringut," räägib Kivirähk.

"Andrus Saar oli inimene, kes soovis ise tegeleda praktilise uurimistegevusega. Talle oli firmat Saar Poll vaja selleks, et uuringuid teha, mitte uuringuid selleks, et ettevõtet laiendada ja kasumit teenida. Vaadates Saar Polli pikka ajalugu ning arvestades Andrus Saare laia suhetevõrgustikku, oleks sellest firmast võinud ju veerand sajandiga kasvada Emori-sarnane uuringuhiid. Andrus eelistas aga hoida firmat sellises suuruses, et ta oleks võimeline ise kogu uuringutegevusel silma peal hoidma. Saar Poll ei sisaldanud asutaja ja omaniku nime mitte pelgalt moe pärast või reklaami tegemiseks – tegemist oligi kõige otsesemalt just Andrus Saare juhtimisel tegutseva uuringukeskusega," rõhutab Kivirähk.

"Olen Andrusele tänulik tema õpetuste ja koostöö ning muidugi ka väärika konkurentsi eest ning jään temast suurt puudust tundma. Sügav kaastunne tema lähedastele ja kolleegidele."