Paeti sõnul on kohtuotsuste täitmise kokkuleppe sõlmimine vajalik, et astuda praktilisi samme sõjakuritegude toimepanijate karistamisel.

„Meie kohustuseks on aidata kaasa julgeoleku ja rahu tagamisele Euroopas,” ütles Paet. „Kui rahvusvahelisel tribunalil ei oleks võimalik reaalselt kohtuotsuseid täitmisele pöörata, siis annaks see julgustava signaali neile, kes loodavad, et sõjakuriteod jäävad karistamata,” lisas ta.

Kokkuleppe alusel võtab Eesti kuni kaks ICTY poolt süüdimõistetud isikut Eesti vanglasse karistust kandma. Eesti kannab vangide ülalpidamiskulud ning tagab nende kohtlemise kooskõlas Eesti ja rahvusvahelise õigusega. Pärast karistuse ärakandmist toimetab rahvusvaheline tribunal süüdimõistetud tagasi nende kodumaale.

Täna on 16 süüdi mõistetud Jugoslaavia sõjakurjategijat oma karistuse ära kandnud ning 28 kannavad vanglakaristust. Seitse kurjategijat ootab vanglasse paigutamist ning 50 isiku suhtes on kriminaalmenetlus veel käimas.

Kohtuotsuste täitmise kokkuleppe on juba sõlminud 13 Euroopa riiki: Suurbritannia, Taani, Saksamaa, Hispaania, Prantsusmaa, Rootsi, Austria, Norra, Soome, Itaalia, Belgia, Ukraina ja Portugal. Eesti on 2004. aastal Euroopa Liiduga liitunud riikidest esimene, kes rahvusvahelise tribunali kohtuotsuste täitmise kokkuleppe sõlmis.