Vallas elaval Erlel tekkis õigus koduse mudilase toetuseks oktoobrist 2012 ja taotluse selle saamiseks esitas ta 1. oktoobril.

"Avalduse tähtaeg oli septembrikuu viimane päev, mis oli pühapäev. Esitasin avalduse esmaspäeval, aga seaduses on kirjas, et kui kuu lõpp on pühapäeval, pikeneb tähtaeg sellele järgneva esmaspäevani. Aga nemad jätsid toetuse ikkagi maksmata." rääkis Erle Delfile.

"Kui nad selle maksmata jätsid, helistasin ja küsisin, miks. Nad ütlesid et "te esitasite avalduse liiga hilja"," kirjeldas Erle. Samas lähtub haldusmenetluse seadusest, et kui menetlustähtaja lõpp ei lange tööpäevale, lõpeb tähtaeg esimesel tähtpäevale järgneval tööpäeval.

Erle sõnul võiks haldusorgan ka tähtaegu edasi lükata ja inimesele vastu tulla, eriti kuna nad nagunii poleks toetuse andmist arutanud esimesel kuupäeval.

Samuti on vallal kohustus anda inimesele välja tema kohta tehtud negatiivne haldusakt, kuid seda talle ei antud, põhjendusega, et dokumendis on infot ka teiste inimeste kohta. Tavaliselt kaetakse aga sellisel puhul kõrvaline info kinni.

Erle pöördus toetuse saamiseks kohtusse ja 29. aprillil otsustas kohus valla korralduse toetust mitte maksta tühistada ja kohustas valda tema avaldust uuesti arutama.

Vallasekretäri Martin Minni sõnul taandus kohtuvaidlus sisuliselt küsimusele, kas Erle esitas Rae vallale koduse mudilase toetuse taotluse tähtaegselt või seda ületades.

"Erimeelsus tekkis asjaolust, et ta esitas taotluse 1. oktoobri viimastel minutitel vastu 2. oktoobrit e-posti vahendusel ja Rae vald sai faktiliselt taotluse kätte 2. oktoobril, ehk järgmisel tööpäeval."

"Kohus asus seisukohale, et vaatamata asjaolust, et Rae vald sai taotluse kätte oktoobrikuu 2. kuupäeval ehk ajal, mil taotluse esitamise tähtaeg oli möödas, tuleb lugeda tema taotlus siiski tähtaegseks ja sellest johtuvalt on tal õigus 2012 oktoobrikuu eest koduse mudilase toetust saada. Rae vald ilmselt antud kohtuotsust edasi ei kaeba ja peame mõistlikuks toetus välja maksta," lisas Minn.

Koduse mudilase toetust on õigus taotleda vanemal või lapse eestkostjal pärast vanemahüvitise seaduse alusel saadava vanemahüvitise maksmise lõppemist ja pärast lapse kaheksateist kuu vanuseks saamist tingimusel, et laps ei ole kantud ühegi munitsipaal- või eralasteaia nimekirja ning laps on Rae valla lasteaiakoha järjekorras. Tegemist on Rae valla eelarvest makstava toetusega ja seda makstakse käesoleval aastal summas 128 eurot lapse kohta ühes kuus. Antud toetust maksti näitena märtsis kokku 340 taotlejale ja selle saajate arv on igas kuus erinev ning oleneb mitmetest asjaoludest, nt laps on saanud lasteaiakoha, pere on asunud elama teise omavalitsuse haldusterritooriumile vms.

Hoolimata sellest, et ajakirjandusse jõudis reedel õiguskantslerilt hinnangu saanud sarnane juhtum, kus Rae vald jättis selle toetuse maksmata, sest vanemad võlgnesid vallale 2,5 eurot õpilaspäeviku raha, on vaidlused koduse mudilase toetuse üle Minni kinnitusel siiski harvaesinevad, sest tingimused on tema sõnul piisavalt selged.

Õiguskantsler soovitas Rae vallal töötajaid koolitada haldusmenetluse seaduse osas, mille vastu nii õiguskantsleri kui kohtu hinnangul on eksitud. "Rae valla ametnikud omavad head ettevalmistust, et teha oma tööd hästi ja sealjuures tulemuslikult, kuid loomulikult ei ole ametnike erialaste teadmiste täiendamine kunagi liigne. Hetkel analüüsime õiguskantsleri pöördumist ja kujundame selle osas oma seisukoha lähiajal," kommenteeris Martin Minn.