Eestlasest laevakaitsja Alvar Hunt rääkis Delfile, et kõigi kaasuses süüdistatavate osavõtt nimetatud tulevast istungist on kohustuslik, mistõttu nad enne tulevat aastat ilmselt koju ei saa.

"Üldine advokaadimeeskonna hinnang tuleva kohtuotsuse osas oli positiivne, süüdistusel puudusid tõendid laeva territoriaalvetes viibimise kohta, tulirelvade ekspertiis oli vigane, politsei eriosakond oli sanktsioneerinud vahistamise puudulikel alustel (vajalikud sertifikaadid olid esitatud juba enne sanktsioneerimist jm.), rahvusvaheliste konventsioonide kohaselt poleks tohtinud laeva arestida sellistel alustel (lisaks puudus isegi vastav luba keskvalitsuselt) jms," rääkis Hunt.

"Seega tõenäoliselt tühistatakse süüdistused ka selles menetluses, siinkohal on advokaadid maininud muidugi kohtuotsuse sõnastuse olulisust, nagu öeldakse, peitub kurat detailides... Kirjalik otsus väljastatakse vastavalt kindlaksmääratud aja jooksul. Mida kohtuotsus kindlasti ei sisalda, on kaasuses süüdistavate passide tagastamine ja riigist lahkumise luba - selline jurisdiktsioon hetkel menetleval kohtul puudub," lisas Hunt.

Niisiis on laevakaitsja sõnutsi plaan kohe peale kirjaliku otsuse väljastamist anda passide tagasisaamiseks taotlus sisse Tamil Nadu osariigi kõrgemasse kohtusse.

"Eesti välisesindus on teinud ettevalmistusi võimalikuks kiiremaks poliitiliseks lahenduseks, muuhulgas kohtunud osariigi politseijuhiga sel nädalal. Kindlasti aitaks kaasa ka surve India keskvalitsusele koostöös partneritega Euroopas ja Ameerika Ühendriikidega, kellel on olulisemad majanduse- ja kaitsetööstuse alased ning muud sidemed Indiaga," rääkis Hunt.

Viimase positiivse arenguna tõi laevakaitsja välja sotsiaalministeeriumi rahalise abi lubaduse kaasuseosalistele ja peredele. "Siinkohal tahan juba neid ette tänada selle eest, sest niivõrd on see protsess olnud raske meile ja omastele ka majanduslikult," lisas Hunt.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta oktoobris USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil.

Laevakaitsjate süüasja arutamine läbis seejärel mitu kohtuastet. Tänavu juuli keskel saatis aga India ülemkohus süüasja arutamiseks tagasi Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud, seega peab kohtuprotsess läbi saama hiljemalt jaanuari keskpaigaks.