Infotelefonile 16662 võib helistada ägedaid mürgistusi puudutavate küsimuste korral, helistamine on anonüümne ning kõnedele kehtivad tavatariifid, teatas terviseamet.

Mürgistusteabekeskuse kolmeaastase tööperioodi vältel on helistajate arv pidevalt kasvanud. 2011. aastal võrreldes 2010. aastaga on kasv olnud ligi 230 protsenti. Infoliinile helistavad tavakodanike kõrval ka tervishoiutöötajad erakorralise meditsiini osakondadest, kiirabist ja perearstikeskustest.

Enamik kõnedest puudutavad laste ja noorukite mürgistusjuhtumeid, mis on valdavalt seotud kuni 6-aastaste lastega toimunud õnnetustega. Peamisteks pöördumiste põhjusteks on 2011. aastal olnud ravimid (29 protsenti) ja kemikaalid (29 protsenti), hooajaliselt ka seened, taimed ja marjad ning erinevad loomade- ja taimehaiguste tõrjevahendid. Valdavalt juhtuvad mürgistused kodudes ja on õnnetusjuhtumid.

Seoses lastega juhtuvate mürgistustega on 16662 infoliinil valminud uus multifilm ”Jänku-Juss õpib mürgistustest hoiduma!”, kus Jänku-Jussi abiga õpivad lapsed ohte märkama ning neid ära hoidma. Jussile tulevad appi mürgistusinfoliini töötajad Mare ja Raido.

Mürgistusteabekeskuse eesmärgiks on haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ägedate mürgistusjuhtumite tõttu. Lisaks nõustamisele viivad keskuse töötajad läbi ka erinevaid koolitusi. Tervishoiutöötajate koolitused puudutavad erinevate mürgistusjuhtumite ravitaktikat, elanikkonnale tutvustatakse erinevate mürkide olemust, mürgistusjuhtumite ennetustegevust ja mürgistusjuhtumitega seotud esmaabi.