“On avaldatud arvamust, et põhiseaduse esimest paragrahvi muutmata pole võimalik Euroopa Liiduga ühineda,” ütles Jõks neljapäeval riigikogu ees ettekandega esinedes. “Nagu seitse kuud tagasi samas saalis märkisin, kordan veel kord, et põhiseaduse paragrahv üks ei takista Euroopa Liiduga ühinemist.”

Õiguskantsleri sõnul tuleb selleks, et pärast liitumist oleks Eesti õiguskord harmoniseeritud Euroopa õiguskorraga, jätkata asjakohaseid arutelusid liitumise põhiseaduslikest aspektidest.

“Kavatsen oktoobris kohtuda riigikogu Euroopa asjade komisjoni ja seejärel põhiseaduskomisjoniga, et põhjalikult arutada Euroopa Liiduga liitumise õiguslikku tähendust Eesti riigiõiguse ja põhiseaduse seisukohalt,” lausus Jõks.

Ta lisas, et põhiseaduse stabiilsus on õiguskorra stabiilsus, mistõttu selle kestev toime on väärtus omaette. Õiguskantsleri sõnul peaks põhiseadust muutma vaid siis, kui selleks on tõsine praktiline vajadus ja kui on olemas ühiskondlik kokkulepe.

“Põhiseaduse muutmiseks puudub vajadus, kui tekkinud probleemi on võimalik lahendada tõlgendamisega. Seejuures ei tohi piirduda ühe ja tihtipeale tõlgendaja jaoks kõige sobivama tõlgendusmeetodiga,” märkis ta.