Õiguskantsleri sõnul on siiani ministri poolt kehtestamata hoolekandeasutuses viibivate isikute õiguste suhtes kehtestatud piirangute rakendamise kord.

Ka avaldas õiguskantsler kahetsust, et Harju maavanem, kelle pädevuses on seadusest tulenevalt kontrollida hooldekodus osutatavate teenuste kvaliteeti, ei ole seda siiani teinud ning on piirdunud vaid asutuse finantsmajandusliku tegevuse kontrollimisega.

Õiguskantsler kontrollis Valkla hooldekodus, kas ja kuidas on hoolealuste õigused fikseeritud asutusesisestes dokumentides ning kuidas neid reaalselt täidetakse. Ka oli hoolealustel võimalus pöörduda isiklikult õiguskantsleri vastuvõtule, mida nad aktiivselt kasutasid, teatas ETAle õiguskantsleri pressinõunik Härmo Saarm.

Õiguskantsler leidis, et asutusesisene dokumentatsioon on veel mitmes osas puudulik.

Kontrollimisel leiti, et nii ruumidele kui personalile kehtestatud nõuded ei ole veel täielikult täidetud, samas olid likvideeritud need puudused, millele juhtis tähelepanu Valkla hooldekodu kontrollinud rahvusvahelise komisjon.

Kontrollkäigu tulemusel teeb õiguskantsler märgukirjad nii sotsiaalministrile kui Harju maavanemale, juhtides sellega vajadusele täpsemalt täita seadusega neile pandud ülesandeid.