Varem on Allar Jõks öelnud, et rahvahääletusele ei saa panna küsimust, kas kaitsta vähemuse huve, ja tõstnud esile, et see välistaks kooseluseaduse ja pagulaste vastuvõtmise küsimuse rahvahääletusele panemise.

"Väga tugev Allar Jõksi arvamus on see, et Eesti põhiseadus sätestab Eesti kui rahvusriigi ja immigratsioon, mis võib ohustada n-ö rahvusriiklikku püsimajäämist, tuleb igal juhul panna rahvahääletusele, vastasel juhul võib tulla põhiseaduse riive. See on tema kindel seisukoht ja väga suur pluss meie jaoks," vahendas EKRE saadiku Jaak Madisoni sõnu eile ERR-i uudisteportaal.

Varasemalt räägitu ja EKRE vahendatu vastuolu kommenteerides ütles Jõks Eesti Päevalehele ja Delfile, et asjad on natuke segamini läinud. "Millest ma rääkisin, oli see, et rahvahääletusi oleks rohkem vaja, siis olen rääkinud sellest, et Eesti Vabariigi üks aluspõhimõtetest on rahvusriik. Aga neid kokku panna…" jättis Jõks lause lõpetamata ja ütles, et peab läbi lugema, mida Madison täpselt ütles.

"Kindlasti ei olnud juttu sellest, kas pagulaste küsimus panna rahvahääletusele. Sellist küsimust ei olnud. Küsimus oli selles, kas pagulaste vastuvõtmisel peab lähtuma rahvusriigi põhimõttest ja vastus on, et jah, selleks kohustab põhiseaduse täiendamise seadus. Aga see on hoopis teine jutt, see ei ole rahvahääletusega seotud,“ kinnitas ta .

Pärast eilset EKRE fraktsiooni kohtumist presidendikandidaadi kandidaadi Allar Jõksiga andis Jaak Madison Facebookis teada, et fraktsioonil oli kandidaadiga palju kattuvaid seisukohti, seal hulgas arusaamad pagulaste küsimuses.

"Tund aega möödusid väga sisutihedalt, kus kandidaat selgitas oma vaateid ning nägemust presidendi institutsioonist. Kergeks positiivseks üllatuseks selgus, et 90% ulatuses meie vaated kattusid ning praegusel hetkel tundub olevat tugeva ja väärika kandidaadiga, kes suudab pakkuda head konkurentsi Reformierakonna diktaadile," kirjutas Madison Facebooks.

Madison lisas, et 12. juunil toimub kongress, kus tõenäoliselt esitatakse kandidaadiks valijameeste kogus erakonna esimees Mart Helme, kuid EKRE on avatud koostööks riigikogus, leidmaks Eestile hea president.