Kolmapäeval, 25 veebruaril saatis õiguskantsler Tallinna linnavolikogule märgukirja, milles leidis, et sõidusoodustuse andmine ainult tallinlastele on vastuolus ühistranspordiseadusega.

Õiguskantsleri Kantselei direktor Egle Kääratsi sõnul on ääretult kahetsusväärne, et Tallinna linnaametnikud on õiguskantsleri märgukirjas väljendatud seisukohta ekslikult mõistnud ja linlastele edastanud.

Seadus annab õiguskantslerile õiguse teha akti vastuvõtnud organile ettepanek viia vaidlusalune määrus 20 päeva jooksul seadusega kooskõlla. Vastasel juhul teeb õiguskantsler Riigikohtule ettepaneku tunnistada määruse vaidlustatud säte kehtetuks.

Õiguskantsler leidis, et linnavolikogu määrus on vastuolus põhiseaduse ja ühistranspordi seadusega. Õiguskantsler valis tähelepanu juhtimiseks märgukirja vormi eelkõige seetõttu, et anda Tallinna linnavolikogule aega oma määruse seadusega kooskõlla viimiseks.

Kui Tallinna linnavolikogu ei vii määrust 30 päeva jooksul kooskõlla ühistranspordiseadusega, siis alustab õiguskantsler põhiseaduslikkuse järelevalve menetlust, mis leiab lahenduse riigikohtus.

Samuti ei ole märgukiri tähelepanu juhtimise vormina ebatavaline. Samamoodi toimis õiguskantsler ka siis, kui Tallinn lubas lasteaedadest välja arvata need lapsed, kelle elukohajärgsed kohalikud omavalitsused ei olnud tasunud osalust lasteaia kulude hüvitamisel.

Egle Käärats rõhutas, et õiguskantsleril on piisavalt põhiseaduslikke vahendeid seaduslikkuse tagamiseks ühistranspordi korraldamisel Tallinna linnas.