Jõhvi volikogu otsustas tänavu 18. oktoobril liisingufirmalt jääkväärtusega välja osta linnapea kasutuses olnud sõiduauto Toyota Camry, mis kolm aastat tagasi võeti kasutusrendile ning mille kasutamise eest oli linn firmale maksnud üle 400.000 krooni, kirjutab Põhjarannik.

Selleks eraldas volikogu linna eelarvest 96.060 krooni.

Pärast rahaülekande tegemist tuli volikogule liisingufirmalt AS Amserv kiri, kus teatati, et auto on juba tükk aega tagasi maha müüdud eraisikule, kuigi eelisostuõigus olnuks linnal. Eraisikuks, kelle nimele sõiduk juba 5. oktoobril registreeriti, oli Aavo Keerme poeg.

Päeval, mil volikogu otsustas linnapea auto välja osta, viibis volikogu istungil ka Aavo Keerme ise, kuid ta ei teatanud, et tegelikult on ta ainuisikuliselt otsustanud, et linn autot välja ei osta ja soodsa hinnaga sõiduki juba ise ära ostnud.

Enne volikogu istungit teatas Keerme volikogu eestseisusele, et kuna auto kasutusrendi tähtaeg on läbi ning auto firmale tagasi läinud, oleks talle tarvis soetada uus ametiauto. Eestseisus uue auto soetamist ei toetanud. Keerme ei maininud poole sõnagagi, et auto on juba tema poja nimel, lubades, et ajab firmaga auto väljaostmise küsimuses asjad joonde.

Volikogu revisjonikomisjoni aktist selgub, et kuigi linnapea käitumises polnud midagi ebaseaduslikku, on tegu eetilisest küljest taunitav. Ka volikogu aseesimees ja revisjonikomisjoni esimees Uno Sepp kinnitas, et juriidiliselt oli kõik korrektne ning Keermel oli õigus linna nimel autost loobuda.

Praeguseks on Toyota Camry taas linna valduses.

Volikogu eestseisuse liige Vallo Reimaa ütles, et poliitiliselt on Keerme käitumine suurim lapsus, mis üldse olla saab. Reimaa ütles, et linnapea kasutuses olnud auto sunniti linnale tagastatama “poliitilist jõudu kasutades.” Küsimusele, kas Keermet ähvardati linnapea kohast ilmajätmisega, vastas Reimaa: “Ei kommenteeri.”

Keerme ametiauto Toyota Camry tekitas Jõhvi volikogus teravaid debatte juba volikogu eelmise koosseisu ajal 1999. aasta kevadel.