"Selline halb asi ilmnes," tunnistas Jõhvi abivallavanem Priit Kesler, kes sai nädala algul kätte mõõtmistulemused. Tema sõnul ei tähenda see asjaolu aga, et lasteaed sellesse kohta ehitamata jääb, sest ehituslike meetmetega on võimalik hoonet maapinnast eralduva radooni eest kaitsta, kirjutab Põhjarannik.

"On võimalik kasutada kaitseks teatud kattekihti või teha keldrisse ventilatsioon," rääkis Kesler, lisades, et vajalikud abinõud ka tarvitusele võetakse.

Keskkonnaministeeriumi peaspetsialist Evelyn Pesur ütles, et viis korda normaalsest pinnasest kõrgema radoonisisaldusega pinnasele võib hooneid rajada küll, kui nende ehitamisel on probleemiga tõsiselt arvestatud ning rakendatud meetmeid, et radoon pinnasest hoonesse ei imbuks ja seal kogunema ei hakkaks.

"Kui aga omavalitsusel on kahtlusi, kas vastavaid meetmeid ikka suudetakse rakendada ja ehitusprotsessi ka kontrollida, oleks parem kaaluda madalama radoonisisaldusega pinnasele ehitamist," lausus ta.

Pesuri sõnul andsid veel mõnikümmend aastat tagasi vähese soojapidavusega ehitatud majad radooni vastu kaitse, sest õhk käis neist läbi.

Priit Kesleri sõnul on vallavalitsus jõudnud arusaamisele, et radooniprobleemiga tuleb hakata põhjalikumalt tegelema ning kontrollida tuleb ka teisi vallale kuuluvaid hooneid, eelkõige koole ja lasteaedu. "Mõõtmisi on neis muidugi varemgi tehtud, aga tuleb igaks juhuks veel kontrollida," sõnas ta.

Kõrgendatud radoonitase ei takista vallajuhtide sõnul siiski lasteaia ehitamist ega muuda oluliselt plaane. "Jah, eks ta ehitamise kallimaks teeb, kuid mitte väga oluliselt," sõnas Priit Kesler.

Lasteaia ehitust loodetakse alustada tänavu mai lõpus või juuni alguses, kui on läbi viidud ehitushange. Projekteerimine on praegu lõppjärgus. Lasteaed peaks valmima umbes aastaga, ent avada tahetakse see tuleva aasta 1. septembrist. Vallavõimud loodavad, et ehituse maksumus jääb umbes 50 miljoni krooni lähedale ning sellest rahast lõviosa tuleb Jõhvile Euroopa regionaalarengu fondist kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuse kasutamise kava (KOIT-kava) kaudu.