Annetustelainet alustas Jõgeva linnapea Kalmer Lain, kes annetas 29. aprillil 2010 koduparteile 15 000 krooni. Lain oli ka varem usin erakonnale annetaja, aga nii suurt annetust polnud ta varem teinud.

Mõned päevad hiljem, 3. mail annetas 10 000 krooni kohalik ettevõtja Andres Baida. Ta kuulub Reformierakonda, aga see oli ta seni esimene ja viimane annetus 2005. aastast alates. Varasemaid annetuste andmeid Delfil pole.

Samal päeval annetas 10 000 krooni Jõgeva maakonnas asuva Puurmanni valla vallavanem Rauno Kuus. Kuus on erakonnale ka varem annetanud, aga mitte kunagi nii palju.

Samal päeval annetas 10 000 krooni Reformierakonnale ka Raivo Meitus, Reformierakonda kuuluv õpetaja Jõgeva Gümnaasiumist. Meitus on varem toetanud Reformierakonda mõnesaja krooniga.

Ning kolmanda mai annetuste nimekirja lõpetab 10 000 krooniga Ain Viik, FIE Jõgevamaalt, kes kuulub Reformierakonna praegusesse Jõgevamaa piirkonnaorganisatsiooni juhatusse. Ka Viik pole erakonda kunagi nii suure summaga toetanud, senised annetused olid alati oluliselt väiksemad.

Järgmisel päeval annetas Reformierakonnale 10 000 krooni Kaili Kokka, AS Lavex Jõgeva kaupluse müügijuht. Kokka kuulub Reformierakonda, aga pole varem ega hiljem erakonda toetanud.

8. mail annetas Reformierakonnale 10 000 krooni Kalle Pint, kohalik ettevõtja ning Reformierakonna Jõgeva linna piirkonnaorganisatsiooni praegune juht. Pint on varem erakonda toetanud mõnesaja krooniste summadega.

17. mail annetas Reformierakonnale 10 000 krooni keegi Kalle Lain, kes äriregistri andmetel ei kuulu Reformierakonda ja kellest Google ei tea mitte midagi. Reformierakond ei ole lisanud oma 2010. aasta teise kvartali annetuste aruandele annetajate isikukoode, mis võimaldaks Laini kohta lähemat infot leida.

Äramärkimist väärib, et just sellesse perioodi jäid ka Silver Meikari annetused, mille kohta ta on tunnistanud, et annetatud raha pole tema oma ja ta ei tea, kelle käest raha pärineb.

Ja kõige lõpuks annetas Meelis Pauklin, Reformierakonda kuuluv kirurg-uroloog Jõgevalt, 10. juunil 2010 Reformierakonnale 15 000 krooni. Ta on ka varem erakonnale annetanud, aga kunagi mitte nii suurt summat.

Alljärgnevas intervjuus selgitab annetlustelainet alustanud Jõgeva linnapea Kalmer Lain, et tegemist oli ühekordse annetuste kogumisega valimiskulude katteks ja erakonna maailmavaate toetamiseks.

Reformierakonna 2010. aasta annetuste register näitab huvitavat olukorda, kus 29. aprillist mõne nädala jooksul paljud Jõgeva elanikud annetasid Reformierakonnale väga palju raha. See algas sellest, et teie annetasite 29. aprillil 15 000 krooni. Kuidas kommenteerite?

Mis siin ikka kommenteerida. Kui on kulutusi tehtud, siis tuleb ju neid tasuda. Valimiskulusid. On olnud kokkulepped, et kellel on võimalus erakonda toetada, siis seda võimalusel teha. Harva tehakse, aga valimiste vahel ja valimiste eelsetel aegadel, kui võimalus on, siis annetan.

Kas te tunnete ka selliseid inimesi nagu Andres Baida, Rauno Kuus, Raivo Meitus ja Ain Viik?

Tunnen küll jah.

Nemad kõik on mõned päevad hiljem, 3. mail, igaüks annetanud täpselt sel päeval 10 000 krooni. Kummaline kokkusattumus, või kuidas?

Ei oska öelda. Selles mõttes oli selline teema lihtsalt, et need annetused ongi küsitud, et kas on võimalik erakonda toetada. Kuna mina olin sel ajal maakonnaorganisatsiooni juht, siis mina edastasin inimestele need palved ja need inimesed, kellel oli võimalik annetada, ka annetasid.

See toimus teie initsiatiivil? Peale teie palvet?

Jah, kuna olin maakonnaorganisatsiooni juht, siis minu poole on erakonnas ka aegajalt pöördutud, et kas on võimalik annetusega toetada. Siis ma palusin neid inimesi, keda ma tean, kas on võimalik annetada. Kas nad toetavad seda maailmavaadet ja et erakonnal on vaja valimiseelseid kulusid katta. Siis on neid annetusi tehtud.

Kui palju neid inimesi kokku oli, kellelt te küsisite, kas nad saaksid toetada?

Peast ei oska öelda, aga võis olla 5-10 inimese kandis. 5-6-7 inimest. Ma ei ole seda nimekirja üle vaadanud sellest ajast, kui neid palveid sai tehtud.

Kas te küsisite ka seda, et nad annetaksid täpselt 10 000 krooni või oli seitse täpselt sama suurt annetust kokkusattumus?

Eks inimesed küsivad ka, mis see mõistlik summa on olnud. Siis on ta jäänud sinna 5000 või 10 000 kanti. Ei saa öelda ka, et kandke seitse või kuus. Alati on sellised ümmargused summad jäänud. Kui küsitakse, milline on mõistlik summa, siis on see öeldud. Olen ise need ettepanekud teinud, näiteks 5000 või 10 000 krooni. Kuna need inimesed, kes on piirkonnajuhid olnud, on olnud ka valimistel kohalikud liidrid,.

Enamik neist inimestest pole ei varem ega hiljem nii palju Reformierakonnale annetanud. Kas varem ega hiljem ei olnud Reformierakonnal raha järele vajadust?

Ühel hetkel, kuna olin pikka aega olnud maakonnaorganisatsiooni juht, siis ühel hetkel soovisin ka anda selles mõttes omapoolne panus ja sai inimestega räägitud. Siis oligi jutt, et kui jääb selliseks ühekordseks ja piisava suurusega annetuseks, siis neil võibolla selleks võimalus tekib ja nad teevad seda. Ma ei ole ka selline hea annetuste küsija. Aga ühel hetkel, kuna vaja oli, siis Reformierakond on alati seda meelt olnud, et valimiskulud tuleb ära maksta ja mitte jääda võlgu nagu mõni teine erakond. Oleme alati tahtnud puhta lehena uutele valimistele minna. Sai siis inimeste poole pöördutud ja seda palutud.

Jõgeva kanti ei peeta üldiselt väga jõukaks. Kas 10 000 krooni oli kohalikus mõistes keskmisest suurem annetus või tuleb sealkandis nii suur annetusi erakondadele või kellelegi teisele tihti ette?

Siinkandis on see ikkagi suur raha. Sellepärast arvangi, et ühe korra olen inimestelt seda palunud ja sel korral nad olid nõus seda tegema. Ega iga päev sellist summat ei küsi, see on kohalikus mõistes ikkagi oluline summa. Valimistel on Reformierakonnal hästi läinud ja need inimesed toetavad seda maailmavaadet. Nemad on huvitatud, et seda maailmavaadet meie maal, linnas ja koduvallas jätkuks. Siis inimesed on teinekord lahkemad.

Mille eest inimesed täpselt maksid? Kas nad katsid iseenda valimiskampaania kulusid või toetasid Reformierakonna maailmavaadet?

Nad toetasid Reformierakonda. Nende tegevust, populaarsust ja maailmavaadet. Mina olen katnud lisaks ka valimiskampaania kulusid.

10 000 krooni on ikkagi üsna suur summa kohe välja käimiseks. Kas inimesed, kellelt te küsisite, kurtsid ka, et kohe pole võtta ja kas hiljem ei saaks?

Ega ta polnudki ühe päeva küsimus, et täna helistasin ja homme makstakse. Ma olen maakonna juht kuus aastat olnud, see on mõningatel koosolekutel läbi käinud, lobitöö käis varasemaltki, et erakonda on vaja toetada. Seda lobitööd on ennegi tehtud, lihtsalt ühel hetkel formeerus see konkreetsuseks. Lihtsalt võtsin asja käsile ja tegin ära.

Hulk Jõgevamaa inimesi on loetud päevade jooksul annetanud 10 000 krooni erakonnale sellal, kui Silver Meikar on tunnistanud, et on annetanud erakonnale võõrast raha. Kas te ikka tõsiselt väidate, et see on nende inimeste endi raha ja keegi teine pole seda neile andnud?

Kindlasti on see nende endi raha.

Aga kust te teate?

Kust ma oskan seda öelda? Ma usaldan neid inimesi.

Teie ei ole käinud kellelegi raha andmas ja soovitanud see oma nime all Reformierakonnale annetada?

Ei. Kindlasti mitte.