Arsti sõnul on iga otsus amputatsiooni suhtes raske ja seda tuleb püüda vältida, aga kui see on raviks vajalik, siis see tehakse ära.

"Arstid tegid õige otsuse, see on kindlasti perekonnale raske," möönis Põdder. "Aga see otsus vastas haiguse tõsidusele. Niimoodi sellist haigust ravitaksegi. Toimus tavapärane operatsioon, et infektsioon ei leviks edasi."

Tohtri sõnul on võimalik ka antibiootikumiravi, aga kui kudede kahjustus on ikkagi nii suur, siis amputatsioonist ei pääse. "Kui inimesel varba otsas on gangreen, siis võetakse ka varvas ära," tõi Põdder võrdluse.

"See haigus ei taba mitte ainult poliitikut," kõneles Põdder, kelle sõnul on streptokoki esinemissagedus umbes 1:100 000, mis tähendab, et Eestis tabab see haigus igal aastal umbes 10-13 inimest. "See pesitseb ja esineb põhiliselt kurguneelus, on angiinide põhjustajaks ja võib tabada ükskõik keda meist."

Põdderi sõnul ei ole streptokoki diagnoosimine raske, aga haigus kulgeb kiiresti. "Arstid teadsid, mida nad ravisid," sõnas Põdder.

"Mul on kurb ja kahju," ütles Põdder, kes enda sõnul ei ravikski ise oma sõpra. "Ta sai kiireima ja parima võimaliku arstiabi, mis on Eestis võimalik. Seda saavad kõik inimesed Eestis. Tohtrid tulevad appi, aga haigus ise on tõsine."

Põdder ei soovinud praegu Edgar Savisaare paranemise kohta midagi negatiivset ega positiivset öelda.

"Kui streptokokk ravitakse välja ja tema toksiinid ei ole organismi pöördumatult kahjustanud, siis operatsioonihaav paraneb, natuke aega kulub taastusraviks ja inimene saab tööle tagasi," rääkis Põdder ja lisas, et ka jala amputatsioon ei vähenda tänapäeval inimese elukvaliteeti.

Selleks aga, et neerudele anda puhkust ja aega taastumiseks, kasutatakse kunstneeru aparaati, millega mõned inimesed elavad aastakümneid, kõneles Põdder.

Edgar Savisaarele tehti täna Tartu Ülikooli Kliinikumis operatsioon, mille käigus amputeeriti tema parem jalg ülaltpoolt põlve. Arstide sõnul leiti Savisaare organismist streptokokk, mis oli kahjustanud kudesid sedavõrd, et amputatsioon oli vältimatu.

Jaga
Kommentaarid