Delfi avaldab alljärgnevalt Kuuma vastuse muutmata kujul.

Olen kandideerinud Jõelähtme vallavolikokku selleks, et muuta vallajuhtimine ausaks ja läbipaistvaks ning võin kinnitada, et neist põhimõtetest olen lähtunud, kõik need 9 aastat, mis volikokku olen kuulunud. Kõigi nende aastate jooksul ei ole vallavalitsus ega volikogu langetanud ainsatki otsust, kus minul otsene või kaudnegi huvi sees oleks olnud.

Loomulikult ei ole vald ostnud minu firmadelt ei kaupu ega teenuseid või muul moel olnud minu või mõne minu lähisugulasega rahalistes suhetes. Ma ei usu, et vallavaolikogus oleks täna ühtegi teist liiget, kes enda kohta sama väita võiks! Vabandan, kui mõni üksik äkki on! Olen volikogu liikmena alati ausalt seisnud vallakodanike huvide eest ja teen seda edaspidigi, kuid seda üllatavam on minu jaoks olnud lugeda umbusaldusavaldust, kus mind süüdistatakse valetamises ja vassimises. Kinnitan, et tegemist on puhta laimuga.

Olen pöördunud umbusaldusavaldusele alla kirjutanute poole ja palunud, et nad oma süüdistusi faktidega kinnitaksid ja argumenteeriks, kuid siiani pole mulle keegi vastanud ega ainsatki fakti esitatud. Olen andnud süüdistajatele võimaluse oma sõnad tagasi võtta, kes seda teha aga ei soovi, neil palun peagi oma väiteid kohtu ette tõestama tulla.

Kuigi umbusaldusavalduses on põhjusteks kirjutatud midagi muud, tean, et tegelikuks umbusaldamise põhjuseks on see, et Laheranna kinnistute uue müügilepingu kinnitamise aprillikuise volikogu istungi päevakorrast välja jätsin. Kuigi eelnõu oli puudulikult ettevalmistatud: puudus isegi seletuskiri ja hindamisakt. Teada ka oli, et üks koalitsioonipartneritest - IRL ei toeta lepingu heakskiitmist esitatud kujul, sellele vaatamata oli vallavalitsuse poolne surve ostu-müügi leping kiirelt volikokku tuua ja läbi suruda tohutu.

Mina aga otsustasin aja maha võtta. Olen veendunud, et käitusin õieti, kui tegutsesin nii oma südametunnistusest, kui volikogu töökorrast juhindudes, seistes vallakodanike huvide eest laskmata ennast segada ohust, et see mulle volikogu esimehe koha maksma võib minna. See, et tänaseks lepingut oma algversiooniga võrreldes mitmes punktis muudetud on ja vajalikud seletuskirjad ning hindamisaktid juurde lisatud on tõestab ilmekalt, et minu otsus Laheranna uut ostu-müügi lepingut aprillis volikokku kooskõlastamiseks mitte lubada oli igati õige otsus. Kahju, et nende muudatuste näol oli tegemist rohkem vormiliste, kui sisuliste muudatustega ja oma olemuselt on tänagi tegemist vallale selgelt kahjuliku lepinguga.

Laheranna kinnistute ostu-müügi leping sõlmiti ligi 10 aastat tagasi toimunud enampakkumise tulemusena. Palju on seda lepingut viimastel aastatel kritiseeritud, kuid tõele näkku vaadates tuleb tunnistda, et uus leping, on valla jaoks veelgi kahjulikum. Kui vana lepingu alusel oleks vald kinnistute eest võinud loota 9,5 miljonit krooni müügihinna laekumist varem või hiljem, siis uue lepingu järgi ei saa me sedagi.

Nüüd jääb arendaja kohustuseks vaid iseenda kinnistuid teenindava kõnnitee rajamine ja ostuhind saabki tasaarveldatud. On püütud jätta muljet nagu oleks uus leping valla jaoks kasulik, aga eks sellist muljet üritati jätta ka 10 aastat tagasi, kui algne leping volikogu poolt heaks kiideti. Kahjuks pole teada, kes olid need volikogu liikmed, kes 10 aastat tagasi vallale nii kahjuliku otsuse langetamist toetasid, kuid täna oleme elektroonilise hääletamise abil loonud olukorra, kus uue lepingu toetajad oma nimed igaveseks valla ajalukku kirjutavad.

16.05.2011 saatis Laheranna arendaja Sulo Nigol vallavaolikogu liikmetele minu vastu suunatud laimukirja, kus ta minu vastu esitatud alusetute süüdistuste kõrval kirjutab: "... koalitsioon on teinud mõistliku otsuse, leppides kokku volikogu esimehe väljavahetamises." Ja oh imet, juba järgmisel õhtul esitatakse reformierakonna nimekirjas kandideerinute, sotside Tõnu Truumaa ja Aare Värte ning valimisliit JAA esindaja Marko Raudlami allkirjaga umbusaldusavaldus volikogu esimehe vastu! (Huvitav paralleel: täpselt samade allkirjadega esitati paar nädalat varem Laheranna uus ostu-müügi leping volikogule kinnitamiseks).

Tekib küsimus, kelle käes on meie vallas tegelikult võim? Kes otsustab, millal ja kellele umbusaldust avaldatakse? Kes otsustab millise hinna ja milliste tingimustega müüakse ära Laheranna kinnistud? Kas nääpsuke vallavõim suudab vastu seista arendajate survele nende ärihuvid esiplaanile seada ja avalikest huvidest lihtsalt üle sõita? Täna toimuv on kindlaks tõestuseks, et ei suuda! 85 hektarit maad antakse ära poolmuidu ning võetakse kauba peale arendaja ees veel mitme miljoni krooni ulatuses lisakohustusi, ehituskeeluvööndi vähendamise taotlemise kohustusest rääkimata. Eelnõu esitajate arvates on tegemist valla jaoks väga kasuliku lepinguga, kes julgeb teisiti mõelda ja öelda, see valatakse laimuga üle ning võetakse oma kohalt maha. Kummitempel alla ja tehtud!
Lugupidamisega
Art Kuum