Dieves kirjeldab asjaolusid: kooli direktor Raigo Prants vallandas Dievese kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja ametikohalt alates 10. juunist tuues põhjuseks 8. juunil Dievese sulest Õhtulehes ilmunud artikli „Lastetud naised, laske oma ülikõrge latt alla!”

Dievese sõnul oli ta direktori arvates rikkunud töölepingu seaduse punkte § 88 lg 1 p 3, 5, 6, lg 3. Dieves ise sellega loomulikult ei nõustu. "Täiesti viisakas vormis ja kultuurselt kirjutatud arvamusartiklis oma seisukohtade väljendamist üleriigilise levikuga päevalehes ei saa põhjendatult käsitleda tööandja usalduse kaotamise alusena," leidis ta.

Dieves selgitas tööinspektsioonile, et massimeedia vahendeid kasutades tervele ühiskonnale käskivas kõneviisis juhiste andmise ja koolis klassiruumi vahendeid kasutades ühiskonnaõpetuse õpetamise vahel ei ole mitte mingit seost. "Vaadates seda, millistest tegudest töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 5 mainib – vargus ja pettus –, siis on selge, et seadusandja on siin silmas pidanud õigusvastaseid või selgelt ebaeetilisi tegusid, millel ei ole vähimatki pistmist ühiskondlikus arutelus osalemisega kultuurselt väljendatud seisukohtade esitamise teel. Artikli sisus ei kirjutata ei koolist, õpetaja ametist ega ka ajaloo või ühiskonnaõpetuse õpetamisest koolides. Tegemist oli täielikult koolivälise arvamusavaldusega," arvas Dieves vaatamata sellele, et oli trükis siiski kooliõpetajana esinenud. Lisaks leidis ta, et vallandamisotsusega rikub Järva-Jaani Gümnaasiumi direktor sõnavabaduse põhimõtet ning diskrimineerib töötajat poliitiliste või muude veendumuste tõttu.

Dieves viitas, et on ERKE liige ning põhiseadus keelab diskrimineerida poliitiliste või muude veendumuste tõttu. Samuti tõi ta esile, et põhiseaduse järgi on igaühel õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil ning seda ta Õhtulehes artiklit avaldades tegigi ning, et töötaja vallandamine oma seisukohtade väljendamise pärast rikub otseselt igaühele põhiseadusega ning Euroopa inimõiguste konventsiooni artiklitega 9 ja 10 tagatud õigust mõtte-, südametunnistuse ja sõnavabadusele. "Oma isikliku sõnavabaduse kasutamise pärast otsustas direktor Raigo Prants töötaja ametist vallandada," leidis Dieves.