Eurosaadik Urmas Paet ütles Twitteris, et "Eesti kodanikud Indias vajavad maksimaalselt tugevat õiguslikku kaitset. Tänane India kohtu keeldumine kautsjonist on järjekordne šokk."

Eesti kodanikud Indias vajavad maksimaalselt tugevat õiguslikku kaitset. Tänane India kohtu keeldumine kautsjonist on järjekordne šokk.
— Urmas Paet (@Urmaspaet) February 29, 2016

Eestlastega koos süüdi mõistetud britti toetaval Facebooki lehel "Bring Billy Back" teatakse samuti, et taotlus lükati tagasi ja nüüd peavad nad ootama 1. juunini, et esitada uus taotlus.

"Vähemalt neli kuud veel põrgus kinni ilma suhtluseta pere ja sõpradega. Nende elud ja vabadus on meilt varastatud ja mille eest?," kirjutatakse lehel.

Välisministeeriumi teatel pole ametlik info veel nendeni jõudnud, kuid nad edastavad selle esimesel võimalusel.

"Advokaadid olid kehvad. Lobisesid relvadest ja laevast, aga jätsid välja toomata süütuse presumptsiooni, mida India põhiseadus austab," arvas Indiast oma poega koju ootav ema Õhtulehele kommenteerides, et miks tuli täna kohtust just selline otsus.

Mis edasi saab, on praegu kõik lahtine. Teada on vaid, et Briti advokaadi juhtimisel tehakse uued plaanid ning kautsjonit ei rahuldatud. Sama juhtus ka esimesel korral, kui mehed kautsjoni vastu vabaks soovisid saada – esimeses astmes lükati taotlus tagasi.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta oktoobris USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Mullu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil.

Laevakaitsjate süüasja arutamine läbis seejärel mitu kohtuastet. Mullu juuli keskel saatis aga India ülemkohus süüasja arutamiseks tagasi Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud. Tänavu 11. jaanuaril mõistis India Tuticorini maakonnakohus vastupidiselt ootustele 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi.