Tänasel riigikogu rahanduskomisjoni istungil arutati muuhulgas alkoholiaktsiisi tõstmise küsimust. IRLi fraktsiooni liikmed tegid ettepaneku tõsta õlleaktsiis 2015. aastal tavapäraselt 15 protsendilt 20 protsendile. IRLi ettepanekul tõuseks aktsiis järgnevatel aastatel 10 asemel 15 protsenti. Sotsiaaldemokraadid olid IRLi ettepanekute poolt, Reformierakond aga vastu. Muudatusettepaneku poolt hääletasid nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed kui ka opositsioonierakond IRL. Sotside koalitsioonipartner Reformierakond oli muudatuse vastu.

Rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev rääkis Delfile, et otsustas IRLi muudatusettepanekut toetada, sest rahanduskomisjoni liikmete poole on pöördunud mitmed terviseorganisatsioonid. "Organisatsioonid on märkinud, et just õlle madal aktsiisimaks ei piira alkoholi tarvitamist ega kättesaadavust," ütles Vassiljev. Ta lisas, et Sotsiaaldemokraatliku erakonna jaoks ei ole see iseenesest uus teema. Koalitsioonipartneri valiku kohta ütles Vassiljev, et nende arust on järelikult aktsiisitõus piisav.

Rahanduskomisjoni liige, reformierakondlane, Aivar Sõerd rääkis Delfile, et IRLi ettepanek eelistab põhjendamatult kanget alkoholi lahjale. Ta nentis, et tervist kahjustavad ju mõlemad ning tema arvates ei saa üht teisele eelistada.

Reformierakondlase arvates tuleks lisaks tervisele tähelepanu pöörata ka kaubandussuhtele ja aktsiisimääradele naaberriikides. Samuti tuleks Sõerdi sõnul silmas pidada kange ja lahja alkoholi hinnasuhet.

Valitsuse esitatud eelnõu järgi tõuseks aktsiis 15 protsenti, siis tõuseks 0,5 liitri õlle hind 92-lt 96 eurosendile. IRLi muudatuse kohaselt saab aga 2015. aastal pooleliitrise õlle hinnaks veidi üle ühe euro. Sõerdi hinnangul on see küllaltki tuntav hinnatõus.