Kolorektaalvähi sõeluuring on tõenduspõhine efektiivne viis avastada haigust algfaasis ning vähendada sellest tingitud suremust. Kolorektaalvähk on aeglase ja astmelise tekkeprotsessiga, kuid samas suhteliselt sagedane haigus. Eestis avastatakse aastas umbes 750 esmasjuhtu, vastates seega haiguse sõeluuringu käivitamise peamistele eeldustele, teatas sotsiaalministeerium.

Eelmisel aastal valmis haigekassa ettepanekul tervisetehnoloogia hindamise raport „Kolorektaalvähi sõeluuringu kulutõhusus“, mille koostas Tartu Ülikooli tervishoiu instituut ning mis annab planeeritavale sõeluuringuprogrammile tõenduspõhise teoreetilise lähtekoha.

Soolevähi sõeluuringutega on planeeritud alustada 2016. aastal. Täpne metoodika ja logistiline korraldus on väljatöötamisel.

Uute sõeluuringute lisamine eeldab erialaseltsi poolt haigekassale vastava taotluse esitamist. Haigekassa analüüsib erialaseltside poolt esitatud põhjendatud taotlusi, arvestades sealjuures meditsiinilist tõenduspõhisust, kulutõhusust ja ravikindlustuse rahaliste vahendite võimalusi. Eesnäärmevähi sõeluuringu osas sel aastal taotlusi esitatud ei ole.

Tõenduspõhiste sõeluuringute laiendamise punkt jõudis ka Reformierakonna, SDE ja IRLi uue valitsuse koalitsioonilepingusse.