Inimesed, kes loevad hoolega ajalehti, ei leia uusi, särtsakaid ja innustavaid mõtteid ei uuelt ega vanadelt tegijatelt kuigi tihti. Lihtsalt kõik väikesed asjad tehakse kiirelt ja reeglina hästi ära ning suurteks asjadeks ei ole meil võhma, rääkis Mäggi Delfile.

Olen viimasel ajal üha süvenenult hakanud kahtlema neis, kes tahavad pääseda võimu juurde ja väidavad, et neil öelda midagi uut ja teha midagi erakordset. Loed läbi erinevad pöördumused, avalikud kirjad, hartad jne jne, ning imestad - ma leidnud neist tekstidest mitte midagi sellist, millest varem ei ole juba avalikult juttu olnud.

"Uus poliitika ei saa olla toimetajatöö - et kogud endale meeldivad mõtted kokku ja esitad neid enda omade pähe. Head ideed on õhus kogu aeg - neid laenatakse üksteiselt ning lisatakse juurde pigem oma värv kui unikaalne sisu," selgitas Mäggi uute tärkavate parteide sarnast sõnumit.

Avalik sõnalahing on siiski edasiviiv - isegi kui lahingumoona pole ja vibud lähevad esimese vinnamise peale pooleks. Me saame teada, et poliitikat teha on vähemalt sama keeruline kui teatrit - Ita Evereid on meil üks, aga neid, kes püüdsid elu jooksul Ita Everiks saada, sadu, tõi Mäggi näiteks.

"Eesti Suurt Eesmärki on otsinud paljud. Kuid seda ei ole vaja otsida, see on olemas, lihtne, rutiinne ja igav: kesta, püsida. NATO ja Euroopa Liit, Eurovisiooni lauluvõistluse või olümpiamängude korraldamine on väga väiksed, isegi tähtsusetud asjad, kui nad ei ole jäägitult selle eesmärgi teenistuses. Sellest räägitakse ka. Ja tehakse. Lapsi."

Mäggi sõnul ei usu ühiskond poliitikasse, mis keskendub virisemisele, sõimamisele, kurjustamisele, laimamisele, lahmimisele jne. "Seepärast tunduvadki uued tulijad pigem võimuahned kui rahvateenrid. Enne valimisi ujuvad välja mõttehiiglased, kellele on vaja (võimukat) tööd, mitte riigimehed - kes tahavad teenida - teha ka igavat tänavalappimise ja pargikoristamise tööd. Need, keda rahvas ihkab külavanemaks, mitte need, kes tahavad ise selleks iga hinna eest saada."

"Aga ka juba teada tõdede ülekordamises on positiivne külg - me teame ühiskonnana, et tee, mille oleme valinud, ongi see õige. Kuna ühtegi paremat suunda ei ole keegi suutnud välja pakkuda. Poliitiline truudusetus ei ole parem kui poliitiline truudus - valid kogu aeg midagi uut ja siis pettud jälle ja jälle," sõnas Mäggi lõpetuseks.