EJS vabandab jahimeeste nimel siiralt kõigi inimeste ees, keda nähtu pahandas ja kinnitab, et tegu oli jahinduspõhimõtete ränga murdmisega, teatas EJS tegevdirektor Andres Lillemäe.

“Nii Jahimeeste Seltsil kui ka ilmselt suuremal enamusel Eestimaa 14 000 jahipileti omanikust oli avalikkuseni jõudnud video nägemine tõsiseks šokiks,” ütles Lillemäe. “Päris kindlasti ei olnud antud videol nähtud jahipidamise viis eetiline ja esmasel vaatlusel võis seda pidada ka ebaseaduslikuks.”

Andres Lillemäe sõnul tegeleb Jahimeeste Selts, mis ühendab 9100 jahimeest üle Eesti, pidevalt liikmete koolitamisega ning jahinduseetikal on selles väga suur roll. “Peame antud juhtumi valguses endale tuhka pähe raputama, sest ilmselgelt on selgitustöö veel lünklik,” märkis Lillemäe.

Andres Lillemäe ütles, et relva käsitsemine alkoholijoobes on Eesti seaduste järgi rangelt keelatud ja karistatav. Samuti näevad jahinduse head tavad ette, et loomal ei lasta piinelda.

“Minu hinnangul ei eksi selle reegli vastu üldiselt kohalikud jahimehed, küll aga kiputakse vahetevahel seadusi ja eetikat unustama turismijahi korraldajate seas, kus võib ette tulla, et soovist turisti paremini teenindada, võidakse unustada jahinduse põhimõtted,” märkis Lillemäe.

EJS soovib, et keskonnateenistus korraldaks põhjaliku ja objektiivse uurimise ja vajadusel kõiki süüdlasi karmilt karistataks.

EJS vabandab veelkord Eesti üldsuse ees oma liikmete ebaeetilise teo pärast.