Eelnõu kohaselt on lubatud sellised veterinaarsed menetlused nagu loomade kastreerimine, steriliseerimine, nudistamine, sõrgade ja kapjade lõikamine, loomade tätoveerimine ning mikrokiipimine, jahipidamisel kasutatavate linnu- ja urukoerte sabade lõikamine, põrsaste hammaste ja sabade lõikamine, pullidele ninarõnga panemine, tibude nokkade lõikamine ja väliaedikutes peetavate kultide kärssade rõngastamine, teatas riigikogu pressitalitus.

Põrsaste sabasid on lubatud lõigata üksnes juhul, kui see on veterinaararsti otsuse kohaselt nende tervise ja heaolu tagamiseks vältimatult vajalik. Keelatud on loomade kastreerimine pikaaegset valu põhjustaval kudede nekroosi tekitaval viisil.

Ettepaneku urukoerte sabade lõikamise lubamiseks tegi Eesti Jahimeest Selts.

Lisaks reguleerib eelnõu ka põllumajandusloomade tapmist, lubades seda teha üksnes selleks tunnustatud ettevõttes. Piirang ei kehti üle kuue kuu vanustele veistele, juhul kui loomseid saadusi kasutatakse oma tarbeks, ning loomatauditõrje seaduses ettenähtud juhtudel. Mujal võib eelnõu kohaselt tappa ka karusloomi, küülikuid, kalu ja linde.

Ka ütleb eelnõu, et põllumajandusloom tuleb uimastada ja tappa või hukata vahendiga, mis on selle loomaliigi jaoks lubatud ja töökorras. Põllumajandusloomi uimastab ja tapab või hukkab veterinaararst või vastava koolituse läbinud isik.

Loomakaitseseaduse ja põllumajandusloomade aretuse seaduse muutmise seaduse eelnõu on teisel lugemisel 19. oktoobril.