“Me olime seajahil, sõitsime ühest kohast teise, ja ta tuli meile auto ette, üks 20 meetri peale. Me arvasime alguses, et on rebane, aga siis hakkas edasi minema ja vaatasime, et rebane ei ole, ilves ka ei ole – saba on järgi. Koerad tulid tagant järele ja võtsid ta kinni,” rääkis tol hetkel autoroolis istunud Raja.

“Koerad vigastasid ta ära juba,” rääkis Raja, miks loom noaga tappa otsustati. “Mees lõpetas ära need piinad,” lisas ta. Kui loom poleks viga saanud, poleks ta ilmselt imetajate uurijateni jõudnudki. “Muidu me siuksele elajale poleks juurde julgend minna,” sõnas Raja.

“Isiklikult mina pole [sarnaseid loomi varem] näinud. Kuigi väidavad, et on nähtud selliseid loomi, aga noh, nii lähedalt maastikul pole keegi näinud ju,” rääkis Raja, et tegu oli harukordse juhusega.

Seetõttu olid jahimehed ka omajagu segaduses. “Me olime seal neli või viis jahimeest ja me ei osanud teda koju saata kuidagipidi,” rääkis Raja, et ükski jahimees ei osanud öelda, mis loom õigupoolest kätte saadi.

Liikvel terve pesakond?

“Siin külapeal oli ilmselt see sama loom sügisel lamba ära murdnud. Ma käisin isiklikult seda vaatamas ja täpselt sellised väiksed jäljed olid nagu sellel loomal,” rääkis Raja. “See lammas oli tehtud ühe ööga nii paljaks, et ainult kaared olid rindkerest järgi jäänud, muud mitte midagi.”

Raja poeg kuulis sügisel mitmel õhtul umbes 400 meetri kaugusel asuvast metsatukast ulgumist, mis tagantjärele uue tähenduse on saanud. Samas märkis Viljar Raja, et jahi enese käigus vähemalt tema looma ulgumas ei kuulnud.

“Sügisel oli jutt ka, et mingisugune pesakond on paadi all, aga nendele, kellele räägiti, nendel unus see asi jahimeestele rääkimata ja niimoodi see jäigi, nii kaua, kuni nad olid pesast kõik läinud juba,” rääkis Raja võimalusest, et tegu oli just tolle imelooma perega ja nonde kuuldud ulgujatega.

Hanila vallavanem Arno Peksar, kes imelooma enne laborisse viimist pildile jäädvustas, ütles Delfile, et Tartu labori imetajate uurijaid oleks kindlasti huvitanud looma elusana uurida, kuid igal juhul huvitab Peksarit, mis eeldatavalt 2–3 nädalat aega võttev geenianalüüs tulemuseks annab.