Sel viisil põgenenud karuema ei julge enam koopasse naasta ning jahimehed viisid karupojad Nigula metsloomade taastuskeskusesse kosuma, kirjutab Eesti Päevaleht.

Taastuskeskusesse viidud karupojad on umbes kuuvanused ja kaaluvad ligi poolteist kilo. Väikestel karudel tuleb taastuskeskusesse jääda tõenäoliselt kuni sügiseni.

“Kuna nad olid poris ja vees, siis ei pruugi külmetus kohe välja lüüa ja neid tuleb jälgida,” ütles eile karupoegade juures pidevalt viibinud Kaja Kübar Nigula metsloomade taastuskeskusest.

Karude magamiskohti enamasti ei teata ning seetõttu võivad karud müra tõttu magamiskohast põgeneda ning seepärast püssi ette sattuda. Tõenäoliselt läks just niimoodi möödunud laupäeval Vana-Otepääl, kus ilvesejahi käigus lasti maha emakaru.

Seletuste kohaselt hakkasid kaks jahimeest liikuma koera haukumise suunas, arvates seal olevat ilvese, kuid sattusid vastamisi talveunest ärganud emase pruunkaruga. Eespool liikunud jahimees tulistas karu, kui see oli temast mõne sammu kaugusel.

Keskkonnainspektsioonist öeldi, et juhtumi asjaolud on veel selgitamisel ning seega ei saa veel öelda, kas karutapja lasi looma maha hädakaitse olukorras või lihtsalt isikliku tulu saamise eesmärgil.

“Juhul kui menetluse käigus leiab tõestust asjaolu, et enne karu maha laskmist inimeste elule ohtu ei olnud, siis tuleb süüdlasel tasuda riigikassasse 30 000 krooni keskkonnale tekitatud kahju eest ning lisaks maksta veel kuni 12 000 krooni trahvi,” rääkis keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. Vastavalt korrale tuleb lastud karu üle anda Valga maavalitsusele, kes peab selle realiseerima.

Riiklik looduskaitsekeskus kutsub metsas jahipidajaid, ATV-dega sõitjaid ja metsatöölisi ettevaatusele, sest soe ja märg ilm ning kevade lähedus on muutnud karude une erguks.