Toshio Kawabe soovi kohaselt peaks mõisa ligidusse kerkima tornelamu, karstialale elamurajoon ning allikarohkesse vääriselupaika spaa, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kawabe on Virumaal Kadrina ümbruses ostnud eri firmade vahendusel üle 300 hektari maad ja plaanib välja arendada kõrgklassi puhkepiirkonna Jaapani pensionäride jaoks. Lisaks eramutele on kavandatud täiskasvanute kool, tervisekeskus, kauplused, golfiväljak ning muu eluks ja puhkuseks vajalik.

“On mõistusevastane, et eestlastele nii iseloomulikku hajakülla kerkib linnak, mille ehitamine võib tuua etteaimamatut kahju loodusele ja inimestele. Kutsun Hõbeda ja ümberkaudsete külade elanikke põhjalikult järele mõtlema ja selle kuurordi ehitamisega mitte ühinema,” teatab oma avalikus kirjas Tiiu Lausmaa, üks protestijatest.

Talunik Gunnar Kask, kelle naabrusse peaks jaapanlaste küla kerkima, on närviline ja murelik. “Teha karstialale puurkaev, arusaamatu! Mis saab meie kaevude veest?” küsib ta. Kask näitab jaapanlaste linnaku serva jäävat soostunud allikaala. “Ja kujutage ette, et siia planeeriti spaad ja parkimisplatsi,” lisab Kask.

Eesti üks tuntumaid veestiku uurijaid Hella Kink rõhutas, et kuna uuselamurajooni piirkonnas on põhjavesi looduslikult kaitsmata ning maa täis karsti-alasid, allikasoid ja allikaid, võivad rajatised mõjutada veerežiimi ehitusalast märksa kaugemal. Praeguseks on algatatud ehitusala keskkonnamõjude strateegiline hindamine.

Detailplaneeringu eskiislahenduse avaliku arutelu järel loobusid kinnisvaraarendajad spaast ning lubasid keskkonnateenistusega sõlmida ka vastava lepingu.

Kawabet Eestis esindav Erja Järvis on üllatunud kohalike ägedast protestist. “Midagi pole põhjust karta, nad isegi ei tea, mida nad kardavad. Me teeme sinna vaid mõnikümmend maja ning just meie projekt teeb sealse, veidi uimase elu väärtuslikuks ja kiireks,” selgitas Järvis.