Jaapani ärimees, osaühingute Apix ja Kadrina Investment juhatuse esimees Toshio Kawabe soovib Läänemaale Oru ja Lääne-Virumaale Kadrina valla looduskaunitesse paikadesse rajada kaks suvitusküla jaapani pensionäridele, kirjutab Maaleht.

“Jaapanlased armuvad Eestimaasse pärast esimest külastust,” räägib Kawabe. “Palavuse ja Jaapani geoloogilise ebastabiilsuse tõttu unistavad majanduslikult paremini kindlustatud jaapanlased võimalusest veeta mõned kuud aastas välismaal, omada Euroopas väikest teist kodu. Meile väga meeldib see, kuidas Põhja-Euroopas aastaajad vahelduvad.”

Eesti saatkonnas Tokyos oldi jaapanlaste puhkekülade Eestisse tekkimise üle väga imestunud. „Jaapanis kolitakse väga harva naaberprefektuurigi, saati siis teisele poole maakera,“ teab Eesti saatkonna konsul Marek Luts.

Mõlemas vallas on puhkealadega piirnevad talumehed jaapanlastest naabrite vastu. Oru valla elanikud rõhuvad sellele, et jaapanlaste tulevase kinnistu läheduses on Silma looduskaitseala. Kadrina vallavalitsuse arendusnõunik Tiina Vilu on kuulnud, et mõni kohalik elanik on just jaapanlaste tuleku vastu, sest nende kultuur on meile kauge ja mõistetamatu.