Peaminister Taavi Rõivas kohtus täna Eesti e-teenustega tutvuma tulnud Jaapani majandusministri Akira Amariga ja nad arutasid kahe riigi tihedamate kaubandussuhete ning digiühiskonna arendamise üle, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Jaapan on esimene suurriik, kes on Eesti eeskujul kasutusele võtmas digitaalset isikukoodi. „Mul on hea meel, et Jaapan on astunud otsustava sammu 21. sajandi digiühiskonna alustala loomisel läbi unikaalse isikukoodi loomise,“ ütles Rõivas tunnustades Jaapanit nende digitaalse isikutunnistuse MyNumber projekti eduka alguse puhul.

„Mul on hea meel, et Eesti kogemused ja teadmised ID-kaardist leiavad järgimist. Kindlasti teeme sel alal ka edaspidi tihedat koostööd.“ Kohtumisel andis Jaapani majandusminister peaminister Rõivasele üle isikliku MyNumber kaardi. Peaminister Rõivas ja Eesti IT-juht Taavi Kotka on esimesed välismaalased, kellele kaart on antud. Minister Amarist sai omakorda Eesti värske e-resident.

„Jaapan on Eestile oluline partner, mida ilmestab see, et kahe riigi vahelised investeeringud ja kaubandushuvi on hoogustumas,“ ütles peaminister Rõivas. Ta tunnustas Jaapanit USA-ga vabakaubanduslepingu sõlmimise puhul ja avaldas lootust, et lähitulevikus saab allkirjastatud ka Euroopa Liidu Jaapani vabakaubandusleping ning Eesti-Jaapani topeltmaksustamise vältimise lepe, mis parandaks oluliselt Eesti ettevõtjate võimalust siseneda Jaapani turule.

Peaminister Rõivas on kutsutud ühe peaesinejana ka kevadel Jaapani suurimale uue majanduse konverentsile.