Rahvaliidu peasekretär Taavi Pirk ütles BNS-ile, et uued juhtorganid saab erakond 28. mail Lääne-Virumaal Rakkes toimuval kongressil. Seni on erakonna esimehe ametis Andrus Blok, kes on tema sõnul aga teatanud, et ei soovi esimehena jätkata.

Lähinädalatel arutavad kongressiks valmistumist erakonna maakonnaorganisatsioonid. “Praeguseks toimunud konverentsidel on enamik ühendusi pooldanud erakonna tegevuse jätkamist, kui läbida muudatused,” lausus Pirk.

Erakonna esimehe kohale on tema sõnul seni ainsana pakutud Jaan Tootsi, kes võttis kandideerimise osas mõtlemisaega 14. maini. “Kui ta leiab meeskonna ja rahastajad, siis ilmselt on ta üks võimalik kandidaat,” lisas Pirk.

Toots ise ütles teisipäeval BNS-ile, et ei soovi oma võimalikust kandideerimisest praegu rääkida.

Rahvaliidu kandidaatide poolt hääletas 6. märtsil toimunud riigikogu valimistel 12.184 inimest ehk 2,1 protsenti kõigist valijatest. Selle tulemusega eelmistel valimistel kuus mandaati saanud erakond valimiskünnist ei ületanud.

Alates eelmise aasta suvest, mil Rahvaliidu kongress lükkas tagasi ettepaneku Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühineda, on erakond vahetanud juhte neljal korral. Kui erakonna toonane esimees, praeguseks Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinenud Karel Rüütli mullu mais ametist lahkus, sai Rahvaliidu ajutiseks esimeheks esmalt Mai Treial ja seejärel Arvo Sarapuu. Juulis valis erakonna kongress uueks esimeheks omaaegse tuntud poliitiku Juhan Aare, kelle vahetas novembris välja Rakke vallavanem Andrus Blok.