Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehitusosakonna juhataja Karin Raid rääkis, et linn on juba aastaid murelikult jälginud ajaloomälestiste registris arvel olevate hoonete lagunemist ning plaanib nüüd mälestise kaitseks omalt poolt astuda tarvilikud sammud, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Saatsime Jaan Tõnissoni pojale kirja, milles tuletasime talle meelde, et Eesti Vabariigis on omanikel ka hoonete korrashoidmise kohustused. Kuna tegemist on veel kaitstava objektiga, siis on selle mälestise säilimine meie jaoks väga oluline,” selgitas Raid.

Esmalt soovitab Tartu linn suvel 96-aastaseks saaval ja Šveitsis elaval Heldur Tõnissonil hooned isoleerida, et sinna ei pääseks ligi kodutud ega hulkurid. “Praegu on hoonel aknad puruks pekstud,” lisas Raid.

Anna Haava 7 ja 7a aadressil paiknevad kinnistud kuulusid 1902.–1940. aastani Jaan Tõnissonile. Omandireformi käigus tagastati hooned Tõnissoni lastele Mari-Ann Lagle Põldele ja Heldur Tõnissonile. Kahe aasta eest kirjutas Tartu Postimees, et Heldur Tõnisson on plaaninud isakodu korrastada ja teha sinna isa mälestuseks memoriaalraamatukogu.

Tartu linnavalitsusel pole aastate jooksul õnnestunud Heldur Tõnissoniga kontakti saada. Raidi sõnul oodatakse Heldur Tõnissonilt tagasisidet oma omanikukohuste täitmise kohta jaanuari jooksul ning kui tagasisidet ei saada, plaanib linn hädapärased tööd ise ära teha.

“Linnal on võimalus siis sunniraha nõudmise korras üht-teist ise ära teha,” selgitas Raid. Samas ei saa linn suuremamahulisi töid ette võtta ja nii ongi Tartu linn pöördunud abisaamiseks ka muinsuskaitseameti poole, kuna Eesti seaduse kohaselt on keerukas, Raidi sõnul isegi võimatu, asuda kõnealuseid hooneid sundvõõrandama.