Kas Teil on olnud isiklikke kokkupuuteid mõne reformierakondlasega, kes on teinud otseseid või kaudsemaid vihjeid, et hoiaks selle VEB fondi auditiga pisut tagasi?

Mul oli 2-3 aastat tagasi väga palju reformierakondlastega kontakti. Viimased poolteist aastat pole mul olnud kellegagi nende seast kontakti.

Kas toona, kui teil oli nendega suurem kokkupuude, kas siis tajusite, et kogu see VEB fondi temaatika on nende jaoks ebameeldiv ja neil on soov selle käsitlemine kalevi alla lükata?

See, mida ütlesite, on spekulatsioon. Mina ei taha selles küsimuses spekuleerida. Mul ei ole täna Reformierakonnaga mitte mingisugust kontakti. Kogu see VEBi asi pole ajalooliselt olnud Eesti Panga nõukogu laual. Nõukogu funktsioon on olla Eesti Panga järelevalve organ. Me ei juhi seda panka. Juhtis seda panka Andres Lipstok ja küsimusi tuleks tema käest küsida.

Auditi koostamisel ei olnud Eesti Pangal voli küsitleda kõiki vajalikke inimesi ja kõiki olulisi dokumente enda valdusesse saada. Keda oleksite veel tahtnud küsitleda või milliseid dokumente uurida?

Eesti Panga nõukogu ei ole mitte midagi uurinud. Seda tegi Eesti Panga auditi osakond. Auditi tellis Ardo Hansson. Seda küsimust tuleks nende käest küsida. Ma ei tea sellest küsimusest tegelikult rohkem kui avalikkus.

Kas auditiosakond võttis ette ainult Eesti Panga valduses olevad materjalid?

Nii palju, kui mina olen Hanssoniga rääkinud, siis tema eesmärk oli see, et kui Eesti Panga vastu on mingid süüdistused, et olevat mingid võltsitud dokumendid, siis tuleb arhiivi lahti teha. Kaks meest auditi osakonnast tuhnisid 2-3 kuud hommikust õhtuni kogu selle arhiivi läbi ja seda, mida leiti, tutvustati eile.

Eesti Panga ambitsioon pole kunagi olnud mängida politseid või prokuröri ja hakata uurima väljaspoolt Eesti Panka, et kuidas see asi oli. Ambitsioon oli see, et me avalikustame need dokumendid ja informatsiooni, mis on Eesti Pangas.

Eesti Panga dokumentidest selgus, et VEB fondi juhtumi raames esitati valeandmeid. Kui suur võib olla nende inimeste ring, kes võisid kas kogemata või pahatahtlikult need andmed sinna dokumenti tekitada?

Mult küsiti eile umbes sama asja. Siis vastasin, et your guess is as good as mine. Mina ei tea siin mitte midagi rohkemat kui Eesti ajakirjandus. Andmed on avalikustatud ja mis järeldusi keegi teeb…mul ei ole midagi rohkem kui avalikkusel. Eesti Panga nõukogu esimehena tahaksin vältida selliseid hinnanguid ja spekulatsioone. Auditi eesmärk oli mingid faktid lauale panna ja iga üks võib seda siis ise edasi hinnata.

Kuidas see VEB fondi temaatika edasi läheb? Kas siin tuleb veel mingit menetlustegevust mõningate ametkondade poolt?

See oleks teema Delfi juhtkirjaks. Te võiksite seda toimetuses arutada, et kui on selline olukord, nagu ta praegu on, et mis edasi saab. Mina leian, et Eesti Pank ei peaks selle küsimusega enam edasi tegelema.

Olete mõelnud, kes võis ikkagi olla selle taga, et valeinfo sinna dokumenti sattus?

Selliseid spekulatsioone ei ole ma teinud. Eesti Panga vaatevinklist on paha, et on olemas mingisugused kahtlused, et me oleme midagi kinni mätsinud ega taha seda avalikustada.
See audit on osa kultuurimuudatusest. On olnud nägemus, et Eesti Pank võiks olla rohkem avatud, kui eelmise juhtkonna ajal. Et ei väidetaks igas olukorras, et Eesti Pangal pole kohustust informatsiooni avaldada, see oli vana juhtkonna nägemus. Uuel juhtkonnal on selles küsimuses palju positiivsem suhtumine.