Täna läbis Tallinna 2011. aasta eelarve linnavolikogus esimese lugemise ning teine ja kolmas lugemine on kavas juba eeloleval neljapäeval. Opositsiooni väitel kiirustab linn eelarve vastuvõtmisega selleks, et jõuda ette riigikogust, kus IRL ja Reformierakond kavatsevad kaotada müügimaksu.

Juske tunnistas, et eelarve esitamisega on tõepoolest mitmel põhjusel kiirustatud ja seetõttu pole ka eelarve kulud väga põhjalikult lahti kirjutatud. Samas ta lisas, et menetluse käigus on kavas eelarve eelnõud täpsustada. „Üldjoontes jäävad summad tänavuse eelarve piiridesse, aga meie kindel nõudmine on see, et eelarve tuleks kirjutada lahti ja ma tean, et linnavalitsus juba tegeleb sellega muudatusettepanekute kaudu,“ ütles Juske Delfile.

Sotside parandusettepanekutest rääkides tõi Juske esile sotsiaalvaldkonna. „Kindlasti tuleks suurendada lasteaedade eelarvet ja leida lisaraha puuetega inimestele. Oleks ka väga hea, kui järgmisel aastal saaks valmis Mustamäe turg ja leitaks raha vastasutatud Vene muuseumi ehitamiseks.“

Juske pole nõus opositsiooni kriitikaga, et Tallinna linn ei ole raskel ajal piisavalt kokku hoidnud. „Kindlasti neid säästmise kohti veel on, kuid ma tuletan meelde, et juba selle aasta eelarves vähendati ametnike palgafondi enam kui kümme protsenti. Ka üldiselt on Tallinna eelarve vähenenud paari aastaga 900 miljoni krooni võrra. Tallinna linnal on üle 300 asutuse, nii et veelgi kokku hoida on raske,“ märkis ta.

Rääkides IRL-i ja Reformierakonna plaanist kaotada müügimaks, ütles Juske, et kaugetel 90-ndatel olid just Reformierakonna juhitud Valga ja Haapsalu esimesed, kes müügimaksu kehtestasid. „Müügimaks ei ole Tallinnale eesmärk omaette, selle tingis eelarvetulude väga järsk langus. Samas on ka väiksema eelarvelaekumise tingimustes vaja avalikke teenuseid osutada."

"See 250 miljonit krooni, mis on järgmisel aastal müügimaksust planeeritud, on Tallinna linna jaoks väga suur summa. Kindlasti on kokkuhoiukohti, kuid ma ei näe võimalust nii summat kokku saada. See tähendaks suures ulatuses sotsiaal- ja hariduskulude vähendamist, mis pole ilmselt ka opositsiooni huvides,“ lisas sotsiaaldemokraat.