"Elu ei ole ühetasane nähtus, vahest on kurbi asju, vahest rõõmsaid asju. Mõnes mõttes oli möödunud aasta väga edukas Eestis, see läks väga hästi," rääkis Jõerüüt  ETV saates "Jõulutunnel".  Ta selgitas, et edukas oli aasta sellepärast, et see vahepealne liiga mugav aeg, kus valitsejad stabiilselt valitsesid ja rahvas oli suhteliselt vait, sai järsku mööda. Äkitselt ärgati üles ja valitsejad vaikse krigina saatel ärkasid ka üles. "See on hea, et niimoodi juhtus," kinnitas ta. 

Jõerüüdi sõnul  on Eestis tekkinud olukord, kus paljudes erakondades, riigiametites, ministeeriumides ja ka riigikogus on väga palju inimesi, kelle puudub kogemus rahvast kuulata. "Umbes paarkümmend aastat tagasi, siis kui me Eesti iseseisvust taastasime, ma olin kõige selle sees, ma mäletan seda väga hästi. Ei ükski esinduskogu siis, ei ülemnõukogu, ega  Eesti Kongress ega Eesti Komitee ega ükski ajalooline isik, kes kahtlemata  tegid oma ajaloolist tööd tollal,  ei oleks saanud hakkama Eesti iseseisvuse taastamisega, kui nad ei oleks kuulanud seda, mida rahvas ütles. Ja sel ajal ütles rahvas väga kõva häälega, mida ta tahab. Ilma rahva toetuseta ei oleks mitte midagi juhtunud, me ei oleks Eesti iseseisvust taastanud."

"On tekkinud muretu tunne, et meid on valitud, me valiseme, las nemad räägivad oma juttu seal, see võtab ära energia ja adekvaatsuse," selgitas literaat.

Jõerüüt soovitas üldpilti vaadata. "On üks lihtne asi, mida peavad alati kõik võimulolijad  arvestama: nende näppude peale vaadatakse alati palju rohkem kui lihtsalt kellegi näppude peale ja  nende sõnu kuulatakse palju tähelepanelikumalt kui ükskõik kelle teise  sõnu."