Kuidas kirjeldada praegust olukorda, kus üks erakond on otsustanud läbirääkimised sellisel kujul pooleli jätta?

Tundub, et Vabaerakonna läbirääkimiste ruum on ennast ammendamas, nad näevad et nende nagu nad on öelnud punaseid jooni ei arvestata, nad on juba loobunud oma ühest lubadusest taastada iseseisev piirivalve ja nad ei saa ilmselt teha enam väga suuri järeleandmisi demokraatiapaketis, kus erakondade rahastamist tuleks vähendada vähemalt poole võrra.

Kas kõnelused jätkuvad kolme erakonna vahel?

Ma pean seda suhteliselt tõenäoliseks, sest viimasel hetkel lauale toodud maksumuudatuste kohta ja Jürgen Ligi üleolevatest kommentaaridest ETV saates Foorum, võis aru saada et nendega nad mingil juhul ei nõustu. Lisaks kui läbirääkimised demokraatia paketi osas ei lähe plaanitult, siis on Vabaerakonnal ilmselt mõistlik nendelt läbirääkimistelt lahkuda.

Kui Vabaerakond isegi lahkub kõnelustelt, siis mis saab parteide riigipoolse rahastamise vähendamise plaanist?

Ma ei oleks selles osas ülemäära optimistlik, sest avalikkuses on spekuleeritud, et IRLil on võrdlemisi suured valimisvõlad ja suhteliselt suured olid ka Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatide valimiskampaaniad aga viimastel on ilmselt rahastajaid rohkem. Võimalik, et tehakse selles osas tulevikule suunatud lubadusi, võttes see teema arutellu näiteks aastatel 2017-2018. See on pigem tuleviku lubadus.

Reformierakond pakkus isegi välja, et parteide rahastamine võiks üldse lõpetada?

See on jah selline osav läbirääkimiste taktika, kui teha siis kohe täiega! Reformierakonnal on teadaolevalt mitmed suurrahastajad. Nemad saaksid rahastajate toel ilmselt kenasti hakkama.

Kuidas mõjutab koalitsioonikõnelusi Taavi Rõivase Brüsseli visiit ja kas kõneluste vahele tekkinud paus võib edasist kulgu kuidagi mõjutada?

Paus pärast kahenädalasi kõnelusi kulub kõigile kahtlemata ära. See on hetk kõigile üle vaadata, mida on arutatud ja mida on saavutatud ja kuidas edasi minna.

Taavi Rõivas ütles, et kõik on jätkuvalt läbirääkimiste laua taha oodatud, kas Vabaerakond võib oma otsust muuta?

Ilmselt Reformierakond teab, et Vabaerakonnas on väga erinevaid inimesi ja erinevaid suhtumisi ja ka koalitsioonikõneluste eel oli seal tõsine vaidlus ja erinevad vaated. Reformierakonna poolt on selline ukse lahtihoidmine demonstratiivselt väga õige žest. Kõigil on meeles kuidas nad 2007. aastal nelikliidu läbirääkimistelt Rohelised välja tõstsid. Rohelised ei lahkunud sealt ise, vaid nad jäeti kõrvale. Kindlasti Reformierakond ei taha nüüd seda uuesti teha, vaid nad tahavad kuni lõpuni hoida ust avatuna. Juhul kui Vabaerakond ütleb, et nad ei taha jätkata kõnelusi sellisel kujul, saab Reformierakond öelda, et see oli teise erakonna endi vaba valik. Selles mõttes on Vabaerakond pandud väga raskesse olukorda. Kui nad ise pooleli jätavad, siis nad tunnistavad oma allajäämist juba suure poliitika esimeses etapis ja kui nad edasi lähevad, siis nad peavad ilmselgelt tegema olulisi kompromisse oma kõlavates valimislubadustes.

Arvatakse, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja IRL ei soovigi nelikliitu. Kelle huvides see siiski on, et koalitsioon loodaks nelja erakonnaga?

Ilmselt oleks kolmikliit tegusam, sest neil on ka varasem koostöö kogemus. See liit oleks küll suhteliselt väikse napi enamusega aga kui nad saavutaksid tugeva koalitsiooni kokkuleppe, siis nad oleksid päris teovõimelised. Samas on näha olnud kuidas Reformierakonnal on nelja aasta vältel koalitsiooni juhtiva jõuna olnud harjumuseks nelja aasta keskel või vähemasti aasta enne uusi valimisi partnereid vahetada, nii et kõik sellega arvestavad samuti. Kuigi leping tehakse neljaks aastaks, siis kõik ju teavad kuidas Reformierakond on viimased 18 või 16 aastat käitunud, kõik oskavad seda arvestades mõelda kahe aasta perspektiivis

Milline võib olla kõneluste edasine areng ja kas seda tehakse Vabaerakonnata?

Ei, ma ei julge seda veel kinnitada. Reformierakond ja Vabaerakond on ühisel arusaamal, et edasised kõnelused võiksid jätkuda kitsamas ringkonnas. Töö suurtes töörühmades on kõik ära väsitanud ja see ei ole ilmselt ka väga efektiivne ja tõhus. Nüüd siis mitteametlikel läbirääkimistel, toimub erakondade liidrite omavaheline tihe suhtlus ja sellest siis uue nädala alguses antakse meile teada. Seda saab lähiajal näha kas ja millisel moel edasised kõnelused väiksemas ringis jätkuvad. Siiski ei hakkaks ma spekuleerima, mis tuleb.