Peaminister meenutab oma kirjas, et sotsiaaldemokraadid ei esitanud valitsuskoalitsioonis olles realistlikke ettepanekuid defitsiidi vähendamiseks ning riik vajas toevõimelist valitsust.

Delfi avaldab kirjavahetuse täismahus.

Eurosaadik Ivari Padari kiri peaminister Andrus Ansipile

Lugupeetud Andrus Ansip

Kõigepealt luba soovida edu ja kordaminekuid alanud aastal!

Väikese Eesti finantspoliitika juhtimine tänastes keerukates oludes pole lihtne. Kõik, mis juhtub mujal Euroopas (Kreekas) mõjutab ühel või teisel moel ka Eestis toimuvat. Seetõttu on kohane viidata Kreekast lähtuvatele probleemidele. Viimasel ajal on sagedasti seotud Kreeka probleeme ja mõne aasta eest Eestis toimunut - toonaseid poliitilisi otsuseid ja valikuid. Mõned näited
avalikust meediast:

30.12.2011 ETV aastalõpuintervjuu peaministriga:
Küsimus: Seisate üsna selgelt IRL-i taga. Selle põhjus on see, et te ei taha sotsidega valitseda?

A.Ansip: Jah, otse loomulikult. Mina isiklikult olen küll väga huvitatud sellest, et koalitsioon IRL-i ja Reformierakonna vahel kestaks kõik neli aastat nii nagu seadusandja seda ette näinud on. Üks asi, mis mind Eesti poliitilises diskussioonis häirib, on musta ja valge vastandumine. Et meil justkui olekski valida, kas teha mõistlikku poliitikat või siis teha Kreekat.

Küsimus: Ega Nestor ja Mikser ei taha ju Eestis Kreekat teha?

A.Ansip: Ei ole väga kindel, et nad seda ei taha. Kui meenutada 2009. aastat, mil sotsiaaldemokraadid valitsusest lahkusid, siis tuleb meenutada ka viimast Ivari Padari allkirja kandnud dokumenti, mis ta valitsuskabinetile esitas. See oli eelarvestrateegia järgmiseks neljaks aastaks ja selle eelarvestrateegia järgi oleks me praeguseks ajaks ikka väga-väga sügavates laenudes/võlgades olnud, aga see valik ei olnud vastuvõetav IRL-ile ja Reformierakonnale.

TALLINN, 30. detsember, BNS
Ansip kiitis aastalõpuintervjuus Laari ja valitsuskoalitsiooni

„...Peaminister kinnitas intervjuus, et ta loodab praeguse Reformierakonna ja IRL-i koalitsioonivalitsuse muutumatule püsimisele vähemalt neli aastat kuni järgmiste parlamendivalimisteni. "Ei ole väga kindel, kas Mikser ja Nestor ei tahaks Kreekat teha," põhjendas Ansip, miks sotsiaaldemokraadid ei ole valitsuskoalitsiooni oodatud...“

21.09.2011 14:50 ERR

Ansip 19-eurosest lapsetoetusest: sotsid teinuks Eestist Kreeka

"...Aga kui me oleksime läinud seda teed, mis sotsiaaldemokraadid pakkusid, mul on viimane Ivari Padari allkirjaga eelarvestrateegia, mille ta valitsusele esitas, osaliselt kaasas, siis oleks käesoleval aastal pidanud olema meil valitsussektor 16,746 miljardi krooniga miinuses, defitsiidis, ja
sotsiaalkindlustusfondide defitsiit oleks olnud 13,6 miljardit krooni," rääkis peaminister. "Ehk siis Kreeka probleemid oleksid meil siin kohapeal olemas olnud kõige ehedamal kujul, me ei oleks pidanud kaugelt hakkama uurima, milles need probleemid täpselt seisnevad," lisas ta...“

Seega oled oma avalikes esinemistes viidanud pidevalt minu poolt esitatud kavale viia Eesti valitsussektor sügavasse defitsiiti. Julgen omalt poolt kinnitada, et siinjuures peab küll tegemist olema sügava eksitusega. Tegutsedes rahandusministrina oli minu kindel veendumus, et rahaasjades tuleb kord majas hoida ning Eesti riigi jaoks on lubamatu minna suuremasse defitsiiti kui seda on meil lepingutega lubatud 3%. Samuti pole minu juhtimise all tegutsenud rahandusministeeriumist väljunud ühtegi strateegiadokumenti, kus oleks eesmärgiks seatud suurem defitsiit. Minu poolt esitatud 2008. ja 2009. aasta eelarved olid planeeritud selliselt, et valitsussektor jääks tasakaalu või ülejääki, teadlikult defitsiiti planeeritud eelarved on vastu võetud alles pärast sotsiaaldemokraatide lahkumist valitsusest. Sinu poolt viidatud riigieelarvestrateegia 2010-2013 kohaselt oli valitsuse keskpika perioodi eelarvepoliitiliseks eesmärgiks seatud ülejäägis valitsussektori eelarve hoidmine. Tõsi, ajutiselt oli planeeritud defitsiidis eelarvepositsioon
aastateks 2010 ja 2011, siis vastavalt -2,9% ja -1,5% SKP-st.

Ootan Sinult selgitust oma väidetle, et Ivari Padari esitatud eelarvestrateegia kohaselt oleksime pidanud täna olema väga suurtes võlgades?

Tervitades

Ivari Padar

Peaministri vastus Ivari Padarile

Tere Ivari!

Oleme Sinuga koos poliitikas olnud pikka aega. Ühiselt valitsuses oldud aja jooksul tehtud valikud mõjutavad kahtlemata ka tänast Eestit.

Oma kirjas ütled, et ekslikud on jutud, mille järgi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica liidu ning Reformierakonna ühise valitsuse jätkumise korral oleks valitsussektor sügavas defitsiidis. Luba mul meenutada seda aega, mil kolme erakonna koostöö sai kaheks.

Riigi rahanduse korras hoidmise teed käisime koos ühisosa ammendumiseni. 21. mail kolm aastat tagasi see ühisosa paraku lõppes, sest sotsiaaldemokraadid ei olnud enam nõus koos koalitsioonipartneritega ühiste tegudega ohjeldama valitsussektori defitsiiti.

2009. aasta kevadel oli selge, et valitsuse poolt on vaja veelkord otsustavat tegutsemist. Viimasele kabinetiistungile esitasid Sa eelarvestrateegia, mis soovitas baasstsenaariumiks võtta prognoosi riskistsenaariumi, mille järgi valitsussektori puudujääk oleks olnud 2009. aastal 9 miljardit krooni, 2010. aastal 15 miljardit krooni, 2011. aastal 17 miljardit krooni ja 2012. aastal 17 miljardit krooni. Toon siinkohal ära lõigu (lk 21) Sinu poolt allkirjastatud materjalist, mis on kättesaadav valitsuse istungite infosüsteemis:

Tabel 5
Valitsussektori eelarvepositsioon 2009-2013 riskistsenaariumi kohaselt
2008 2009* 2010* 2011* 2012* 2013*

Valitsussektori tasakaal (mln krooni) -7 352 -9 087 -14 976 -16 746 -17 022 -12 994
Valitsussektori tasakaal (% SKPst) -3,0% -4,1% -7,3% -7,9% -7,6% -5,5%

Küsimusele, kuidas vähendada kulusid või suurendada tulusid selliselt, et eelarve tasakaal jääks aktsepteeritavale tasemele, vastasid Sa kabineti otsuse projektis lihtsalt: „Ministeeriumitel esitada Rahandusministeeriumile täiendavad ettepanekud ja märkused „Riigi eelarvestrateegia 2010-2013”
projektile hiljemalt 25. mail 2009 kella 12ks.“ Usun, et mõistad – rahandusministrile polnud kohane jätta lahenduste otsimine vaid teistele ministritele.

Sotsiaaldemokraatide poolt ei esitatud realistlikke ettepanekuid defitsiidi vähendamiseks. Ettepanekuid tõsta tulumaksu viis või üheksa protsenti ja kõigile autodele keskmiselt 10 000 krooni suuruse igaaastase automaksu kehtestamist ei saanud pidada konstruktiivseks.

Ometi ei läinud pikad kabinetinõupidamised raisku. Nende paljude tundide jooksul sai IRLi ja Reformierakonna ministritele selgeks, mida tuleb teha. Vajalikud otsused, millele olite pikalt vastu seisnud, tegime peale teie valitsusest lahkumist Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonnaga kiiresti ära.

Riik vajas teovõimelist valitsust. Ilma kiirete otsusteta terendas ees 15 miljardi kroonine valitsussektori defitsiit järgneval ja kogunisti 17-miljardiline kahel järgneval aastal. Otsustamatus oleks pannud Eesti samasse seisu täna kriisis vaevlevate riikidega. Täna teame, et tulemuseks on kõige paremini korras riigirahandus Euroopas.

Loodan, et aitasin tuletada meelde kolme aasta taguseid asjaolusid. Eesti suutis reageerida kriisile kiiresti ja tuli hästi toime, peamiselt tänu Eesti rahva mõistmisele.

Soovin Sulle jõudu Brüsselis toimetamiseks.

Tervitades
Andrus Ansip