"Valimisõhtu tõendas järjekordselt, et mitmed Eesti IT-arendajad astuvad järjekindlalt sama reha otsa. Ikka ei suudeta adekvaatselt prognoosida päringute arvu tippkoormuse ajal ja süsteemid seadistatakse mingile keskmisele koormusele tunnis," ütles BNS-i IT-arendusjuht Ülo Laanoja. Ta tõi näiteks, et juba varem on samal põhjusel esinenud tõrkeid e-Kooli ja digiretsepti süsteemiga, samuti ka varasemate valimiste tulemuste edastamisega.

Laanoja hinnangul põhjustas tõrke valimistulemuste veebilehele edastamisega asjaolud, et süsteemi arendajad ei arvestanud maksimaalse koormusega, mis kontsentreerus lühikesele ajavahemikule.

"IT-rakendustes ei ole aga tund mingi arvestatav intervall, isegi minut on selleks kohati liiga pikk. Kui väljundi poolel ollakse juba võimelised masspäringute arvu enam-vähem prognoosima, siis miskipärast arvatakse, et sisestajad istuvad arvuti taha ilusasti üksteise järel ja mitte siis, kui andmed laekuvad või kui selleks on sobiv hetk. See hetk saabubki paljudele samaaegselt," nentis Laanoja.

Kommenteerides pühapäeval valmistulemuste edastamisel tekkinud tõrkeid, sõnas Laanoja, et valimisjaoskonnad saavad enam-vähem ühel ajal hääled loetud, mis tähendab, et ka tulemusi hakatakse sisestama samal ajahetkel. "Ma eeldan, et siit tekkiski probleem,“ ütles ta.

Laanoja nentis, et pühapäeval tekkisid esimesed probleemid juba keskpäeval, kui valimiste osalusprotsendi edastamine hilines umbes tund aega. Siis lahendati olukord andmeid käsitsi sisestades. „Valimistulemuste edastamise lahendus ei olnud korralikult ja süsteemselt läbi mõeldud,“ hindas ta.

"Tekkinud probleeme ei saa ajada andmebaasi tarkvara kraesse, see on ebakompetentne," ütles Laanoja. "Vabavaralist tarkvara süüdistada on lihtne, kuna selle toimimisele ei anta garantiid, kuid seda enam vastutab süsteemi toimimise eest arendaja," lisas ta.

Sarnaste probleemide vältimiseks edaspidi tuleks Laanoja hinnangul rajada süsteemid maksimaalset võimalikku koormust arvestades ning kõik kriitilised kohad tuleb dubleerida ning varulahenduste toimimist eelnevalt testida.

Vabariigi valimiskomisjonil tekkis valimistulemuste veebilehele edastamisega tõrge, mille tõttu ei kuvatud umbes 1,5 tunni jooksul andmeid valmiskomisjoni veebilehele.

IT-firma Helmes teatel põhjustas viivituse vabavaralise andmebaasimootori viga, mille käivitas kiire andmemahtude kasv lühikese aja jooksul. Vea tekitas Helmese teatel andmebaasimootori ebaoptimaalne käitumine, mistõttu päringute täitmisel tekkis lubamatu viivitus ning päring katkestati. Lahendusena sunniti andmebaas oma käitumist ümber otsustama, mida andmebaas oleks pidanud tegema koheselt automaatselt.