„Andsime Islandi ministrile ülevaate Eesti haldusreformi läbiviimisest ja meie uuest halduskorraldusest,“ ütles minister Mäggi. Kuna Islandit ootab ees sama protsess, siis tundis minister Jóhannsson huvi Eesti haldusreformi kriteeriumite, korralduse ja väljakutsete vastu. Minister Mäggi tõi esile regionaalseid iseärasusi ja vajadust olla paindlik selleks, et eesmärk kiiresti saavutada. „Reformi lõi võimaluse kogukonnale end ja oma tegevust mõtestada ning kohalikes omavalitsustes teenuspaketti täiendada,“ lisas Mäggi.

„On väga huvitav jälgida, kuidas Eesti on jõudnud nii märkimisväärsete tulemustuni nii lühikese ajaga,“ ütles Islandi minister Jóhannsson Eestis läbiviidud haldusreformi kohta.

Lisaks oli kohtumisel juttu Eesti maksu- ja haridussüsteemist, tervishoiukorraldusest ja tasuta ühistranspordist. Huvituti Eesti e-teenustest, nullbürokraatiast ja andmete ühekordse küsimise põhimõttest. Islandi minister tutvustas oma riigi edusamme telemeditsiini ja infrastruktuuri vallas. Islandil on internetti ühendatud 2020. aastaks 99,9 protsendil majapidamistest.

Sigurður Ingi Jóhannsson on Islandi transpordi ja riigihalduse minister alates 30. novembrist 2017. Ministri delegatsioonis osalesid kohtumisel kantsler Ragnhildur Hjaltadóttir, regionaalvaldkonna juhataja Hermann Sæmundsson, ministri poliitikanõunik Ingveldur Sæmundsdóttir, suursaadik Árni Þór Sigurðsso ja aukonsul Helen Tälli.

Lisatud foto kohtumisest: Riigihalduse minister Janek Mäggi tutvustab Islandi kolleegile haldusreformi.17. august 2018.