"Kaksikliidu eesmärk on võimu kindlustamine ja järgmiste valimiste võitmine, mitte tegutsemine Eesti riigi ja rahva huvides," ütles Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar.

Isamaaliitlaste hinnangul lükkab kaksikliit otsuste tegemise edasi ning jätab pakilised küsimused lahendamata.

Oma seisukoha kinnitamiseks analüüsis opositsioonipartei kaksikliidu koalitsioonileppe täitmise tegevuskava. Isamaaliidu hinnangul suutis koalitsioon esimese 100 päeva jooksul täita lubatud 15 punktist vaid kolm. Samal ajal on välja käidud valimiseelsed populistlikud loosungid odavaist ravimeist, veest ja korteritest, ütles Sinissaar.

"Kohalike valimiste sunderakonnastamise seadus on vastu võetud, suveaeg on taaskehtestatud ning hilisümberasujate vara tagastamise eelnõu riigikogust tagasi võetud," loetles Isamaaliit.

Eelmine haridusminister Tõnis Lukas (pildil) ütles, et tegevuskava kohaselt pidanuks kaksikliit 5. maiks tegema üsna mitu hariduselu puudutavat otsust, millest paljud tulenesid Mart Laari valitsuse algatustest. Need on aga tegemata ning vastu võeti hoopis seadus, mis säilitab venekeelsed gümnaasiumid ka pärast 2007. aastat, ütles Lukas.

Endise ministri hinnangul venitab kaksikliit kõrgharidust puudutavate otsustega ning seetõttu on ohus õppekavade kinnitamine ning koolitustellimuse lepingud.

"Nende seadustega venitamine on kuritegelik," ütles Lukas.

Riigikogu rahanduskomisjoni eelmine esimees Kalle Jürgenson avaldas arvamust, et kaksikliit rakendab valimisvankri ette ka lisaeelarve.

Tema hinnangul võimaldaks tulude ülelaekumine võtta vastu miljardikroonise lisaeelarve, kuid valitsus esitab vaid 400 miljoni kroonise lisaeelarve.

Jürgenson avaldas arvamust, et selle taga võib olla soov võtta aasta lõpul vastu veel üks, riigikogu valimistele suunatud lisaeelarve või suurendada samal eesmärgil tuleva aasta riigieelarvet. Ta tõmbas rööpjooni Mart Siimanni valitsuse 1999. aasta eelarve ja 2003. aasta eelarve vahel ning meenutas, et kolmikliidul tuli Siimanni valimiseelarvet negatiivse lisaeelarvega reaalsemaks muuta.

Jürgenson lisas, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses loodud 125 miljoni kroonine reserv võib muutuda minister Liina Tõnissoni otsekorraldustest sõltuvaks valimiseelseks rahaks.

Valitsuse positiivsete sammudena nimetasid isamaaliitlased NATO suunas liikumise jätkamist, loobumist maksupoliitilistest muudatustest ning haridusminister Mailis Ranna vastuseisu Keskerakonna noortekogu soovile lõpetada Tiigrihüppe programm. Ministreist pälvis sooje sõnu kaitseminister Sven Mikser.

Karmisõnalistest avaldustest hoolimata andsid isamaaliitlased mõista, et ei tule parlamendis välja umbusaldusavalduste tulvaga. Selle asemel kavatseb opositsioon esitada senisest rohkem arupärimisi.

Lukas ütles, et parem on valitsusele piitsa anda kui püüda ministreid kangutada.