Isamaaliit tahab esimese sammuna rahvuse püsimise kindlustamisel viia ellu professor Aino Järvesoo üleskutse tõsta laste- ja peretoetused 1000 kroonini lapse kohta kuus, seisab erakonna avalduses.

"Eestil ei ole muud võimalust. Eestlaste iive on langenud allapoole püsimispiiri," seisab avalduses.

Isamaaliidu esimeheks laupäeval tagasi valitud Mart Laar ütles suurkogu ees esinedes, et Isamaaliidu jaoks on oluline Eesti peredele ja lastele kindla tuleviku tagamine. Ta lisas, et vaid sellisel viisil pöörduks eestlaste arv taas tõusuteele.

Laar ütles, et lapsi pole võimalik raha eest osta, kuid samas on sündivus Eestis vähenenud allapoole piiri, mis on vajalik rahvuse taastootmiseks.

"Kes usub, et Eesti suudab tõsta lastetoetused 1000 kroonini kuus? - taas näib, et mitte keegi peale meie endi," ütles Laar. "Just sellise umbusuga võitlemiseks ning vastuvoolu ujumiseks ongi Isamaaliit loodud."

Isamaaliitlasest riigikogu liige Lauri Vahtre on varem Maalehes kirjutanud, et lapsetoetuste tunduv tõstmine nõuaks miljardeid kroone.

Vahtre pakkus välja idee, et raha saamiseks võiks kehtestada näiteks lastetusmaksu, mis poleks karistus lastetuse eest, vaid solidaarsusmaks.

"Solidaarsusmaks võiks lastetut tabada näiteks alates 30. eluaastast ja kesta kuni pensionieani," kirjutas Vahtre. "Ka ei tohiks see olla ülearu kõrge, vaid vahest ehk 3 protsenti, et vähendada kõrvalehoidmise kiusatust."

Isamaaliit valis suurkogul taas esimeheks ekspeaminister Mart Laari. Ainsana esimehe kandidaadiks üles seatud Laari poolt hääletas 446 isamaaliitlast.

"Avaldan teile tänu, et Isamaaliidu kõigi aegade esinduslikem suurkogu valis mind tagasi juhatuse esimeheks," sõnas Laar pärast valimistulemuste selgumist.

Isamaa ja ERSP ühinemisel 1995. aastal tekkinud Isamaaliidu esimehena jätkas Mart Laar enne viimaseid riigikogu valimisi. Enne seda oli erakonna esimees endine teede- ja sideminister Toivo Jürgenson.

Isamaaliidu uude, 14-liikmelise juhatusse kuuluvad Tunne Kelam, Peeter Tulviste, Margus Tsahkna, Kalle Jürgenson, Toivo Jürgenson, Jüri Kaver, Tõnis Lukas, Mihkel Mutt, Mart Nutt, Ain Pajo, Liisa Pakosta, Jaanus Reisner, Lauri Vahtre ja Trivimi Velliste.

Toivo Jürgenson ütles BNS-ile, et uus juhatus on viimaste aastate üks tugevamaid. "Enamus juhatuse liikmetest on tuntud nii Isamaaliidu sees kui ka Eesti avalikkuse jaoks," ütles ta.

Potentsiaalsetest uutest võimekatest tegijatest tõi Jürgenson välja Noor-Isamaa esimehe Margus Tsahkna ja Pärnu väikeettevõtja Ain Pajo. "Hea meel on, et juhatusse sai valitud Mihkel Mutt, kes esindab kultuuriringkondasid," lisas Jürgenson.

Juhatusest jäid napilt välja Jüri Adams, Aimar Altosaar, Tarmo Loodus aga ka Andres Herkel, Kadri Jäätma, Sirje Kiin, Jaana Padrik, ja Tiit Sinissaar.

Kokku kandideeris 14-liikmelisse juhatusse 36 inimest. Juhatusse ei kandideerinud endine Tallinna linnapea Jüri Mõis, kes taandas end.