Isamaaliit ja Mõõdukad nõuavad täna koalitsiooninõukogul Reformierakonna lahkumist valitsusliidust, kui viimane ei loobu Tallinnas koos Keskerakonnaga uue võimuliidu loomisest, kirjutas esmaspäeval Eesti Päevaleht.

“On üsna tõenäoline, et kui Tallinnas hakatakse looma Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni, siis peab Reformierakond lahkuma võimuliidust ka riigi tasandil,” ütles Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv ajalehele. “Kindel on see, et midagi peab kindlasti muutuma.”

Kõivu sõnul astus Reformierakond Tallinnas koalitsioonipartnereid ette hoiatamata radikaalseid samme, mida pole võimuliidu partneritele siiamaani kuidagi selgitatud.

“Selgitusi oleme kuulnud vaid ajakirjanduse vahendusel ja see on meie jaoks ilmselgelt ebapiisav,” ütles Tõnu Kõiv Eesti Päevalehele. “Ma siiski loodan, et erimeelsused lahenevad, sest nagu me oleme aru saanud, pole Reformierakond Tallinnas Keskerakonnaga koalitsiooni loomise suhtes ühtne. Esmalt üritame Reformierakonna põhjendused ära kuulata.”

Isamaaliidu fraktsiooni esimehe Tiit Sinissaare sõnul on arutluse all olnud kutsuda mõned Reformierakonna ministrid valitsusest tagasi. “Kui Reformierakond leiab, et Keskerakonnaga peab koos olema, siis tuleb ka meil samme astuda,” ütles ta.

Sinissaare kinnitusel soovib Isamaaliit eelkõige teada saada Reformierakonna Tallinna võimuliidust lahkumise otsuse motiive. “Tahame teada, kas ühe erakonna sees on mitu erakonda või üks pool lihtsalt ei kontrolli teist,” ütles Sinissaar ajalehele.

Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Andres Taimla ütles, et Isamaaliit ja Mõõdukad kaaluvad probleemi riigi seisukohalt ja jätavad Tallinna võimutüli kõrvale.

“Ma usun, et Isamaaliit on praegu väga solvunud, nagu Reformierakond mitmel korral varem Isamaaliidu peale. Solvumise tõttu võib Isamaaliit võtta vastu otsuseid, mis pole riigile kasulikud,” ütles Taimla ajalehele.

Taimla sõnul on kokkulepe Isamaaliidu ja Mõõdukatega võimalik.